Risk-for-brist-pa-farskpotatis-till-midsommar
Risk för brist på färskpotatis till midsommar - Foto: Janerik Henriksson/TT, Hasse Holmberg/TT

Larmet: Kan bli midsommar utan färskpotatis

Är potatis en favorit på midsommarbordet? Då har vi tråkiga nyheter. Med drygt en månad kvar till högtiden slår odlare larm om att färskpotatisen är hotad.


I mars slog jordgubbsodlare larm om att det populära bäret var hotat till sommaren. Detta då coronapandemin hindrade gästarbetare från att komma in i Sverige. 

Den här situationen klarades dock upp efter att regeringen klassat livsmedelssektorn som extra samhällsviktig, vilket tillåter en del gästarbetare att komma in i landet. 

Nu är dock en annan populär midsommarfavorit i fara. Kalla nätter och minusgrader i Skåne har slagit hårt mot den frilansodlade färskpotatisen.

Säsongen förskjuts

De kyliga temperaturerna har fått många knölar att sluta växa, vilket gör att säsongen förskjuts. Det här innebär även att det kan bli brist på färskpotatis till midsommar.

– Får vi tjänligt väder kan det återhämta sig, men det är omöjligt att säga. Nu är skadan redan skedd, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna, till Aftonbladet. 

Bildkälla: Janerik Henrsiksson/TT

Hård smäll för odlarna

För många av odlarna ligger 40 till 50 procent av den totala omsättningen på midsommarpotatisen. 

– Kommer det fram mängder med potatis efter midsommar finns det ingen marknad och då sticker priset antagligen ner i botten, säger Bengtsson till Aftonbladet

Läs även: Efterlängtade beskedet: Då kan du åka med Titanic 2

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.