Måndag 26 Jul
Stockholm

Larmet: Kan bli midsommar utan färskpotatis

Risk-for-brist-pa-farskpotatis-till-midsommar
Risk för brist på färskpotatis till midsommar. Foto: Janerik Henriksson/TT, Hasse Holmberg/TT

Är potatis en favorit på midsommarbordet? Då har vi tråkiga nyheter. Med drygt en månad kvar till högtiden slår odlare larm om att färskpotatisen är hotad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I mars slog jordgubbsodlare larm om att det populära bäret var hotat till sommaren. Detta då coronapandemin hindrade gästarbetare från att komma in i Sverige. 

Den här situationen klarades dock upp efter att regeringen klassat livsmedelssektorn som extra samhällsviktig, vilket tillåter en del gästarbetare att komma in i landet. 

Nu är dock en annan populär midsommarfavorit i fara. Kalla nätter och minusgrader i Skåne har slagit hårt mot den frilansodlade färskpotatisen.

Säsongen förskjuts

De kyliga temperaturerna har fått många knölar att sluta växa, vilket gör att säsongen förskjuts. Det här innebär även att det kan bli brist på färskpotatis till midsommar.

– Får vi tjänligt väder kan det återhämta sig, men det är omöjligt att säga. Nu är skadan redan skedd, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna, till Aftonbladet. 

Bildkälla: Janerik Henrsiksson/TT

Hård smäll för odlarna

För många av odlarna ligger 40 till 50 procent av den totala omsättningen på midsommarpotatisen. 

– Kommer det fram mängder med potatis efter midsommar finns det ingen marknad och då sticker priset antagligen ner i botten, säger Bengtsson till Aftonbladet

Läs även: Efterlängtade beskedet: Då kan du åka med Titanic 2

Kommentera
Kopiera länk
Dela