Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anders Tegnell om dödstalen: "Har inte gått som vi hoppats"

- 19/05/2020, 07:52 -

I en intervju med BBC försvarar Anders Tegnell den svenska strategin. Han menar att Danmark och Norge inte stoppat smittan – bara fördröjt den.

Coronapandemin har rasat i Sverige och världen under hela våren. Just nu har Sverige ungefär 3 700 döda i viruset – en siffra som kommer att växa. 

Samtidigt har Norge och Danmark mycket lägre dödssiffror än Sverige. Våra grannländer har också haft en striktare strategi, med hårdare karantänsregler. 

Nu har statsepidemiolog Anders Tegnell intervjuats i programmet Hard Talk i BBC. Där försvarar han den svenska strategin, och menar att det stora antalet dödsfall beror på den stora spridningen på ålderdomshem. 

– När det gäller dödstalen har det inte gått som vi hoppats. Men å andra sidan verkar det som att vi har saktat ner smittan. Hur det kommer påverka dödstalen på lång sikt är fortfarande oklart, säger Tegnell i radioprogrammet. 

"Danmark och Norge har bara fördröjt spridningen"

Tegnell ser också ljust på möjligheten att vi i Sverige kan uppnå en hög immunitet snart. Enligt honom kan så många som 10-20 procent av svenskarna vara immuna mot viruset – siffran är bara runt en procent i Norge och Danmark. 

BBC-reportern menar då att Danmark och Norge nu känner att de är i samma fas som Sverige i spridningen, och att de, till skillnad från oss, lyckats förhindra tusentals dödsfall. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell. (Jessica Gow/TT)

– Jag vet inte vad du menar med det. Uppenbarligen har inte spridningen kommit lika långt i Norge och Danmark som i Sverige. Vi kan inte stoppa detta, men vi kan fördröja det. I grannländerna har man varit väldigt bra på att fördröja det, men man kan inte stoppa det, svarar då Tegnell i BBC-intervjun

MER NYHETER: Nu sprids Paolo Robertos fyra år gamla Instagram-bild igen