Söndag 5 Dec
Stockholm

Goda nyheter: Utsläppet av danskt bajsvatten i Öresund ställs in

Inget-bajsutslapp-i-Oresund
Inget bajsutsläpp i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT, Shutterstock

Den 24 maj skulle orenat danskt avloppsvatten släppas ut i Öresund. Efter högljudda protester sköts utsläppet upp till hösten. Nu ställs det in helt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det planerade utsläppet av danskt orenat avloppsvatten i Öresund har skapat stor uppståndelse. Flera stora aktörer har kritiserar beslutet, bland annat Greta Thunberg

Nu meddelar Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen att man ställer in utsläppet helt. 

Arbetar fram annan lösning 

Vattnet skulle släppts ut i Öresund med start 24 maj. Detta då Köpenhamns största avloppsledningar tillfälligt skulle stängas av på grund av ett byggprojekt. 

Efter högljudda protester beslutade Köpenhamns kommun att skjuta ut utsläppet till hösten. Nu verkar det som att det inte blir av alls. 

– Jag är glad att kunna berätta att vi nu har avtalat med Hofor att det planerade utsläppet av avloppsvatten är avblåst, skriver Jensen på Facebook.

Enligt den danska tidningen Berlingske håller vattenbolaget Hofor på att arbeta fram en ny lösning för när avloppstunneln behöver stängas till hösten. 

Härifrån skulle det danska bajsvattnet pumpas ut. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Släppt ut 35 miljarder liter orenat bajsvatten 

Rapporteringen kring det planerade avloppsutsläppet skapade starka reaktioner. 

Värre blev det när danska TV2 avslöjade att Köpenhamns kommun släppt ut över 35 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund mellan 2014 till 2018.

Läs även: Här är länderna som håller öppet för svenska turister i sommar

Kommentera
Kopiera länk
Dela