Anders Tegnell.
Anders Tegnell medger att Sverige hade kunnat göra mer. - Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Anders Tegnell: Sverige hade kunnat göra annorlunda

Sverige har nu passerat toppen i smittspridningen – men statsepidemiolog Anders Tegnell tvekar på om vår strategi verkligen var den bästa.


Under våren har coronapandemin härjat över hela världen, och olika länder har vidtagit olika åtgärder för att rädda liv, rädda ekonomin, och stoppa spridningen. 

Sverige har jämfört med andra länder valt en mer tillbakalutad strategi. Grundskolorna har varit öppna, många svenskar har gått till jobbet som vanligt och offentliga platser har inte stängts ner. 

En del hyllar Sveriges strategi, andra avskräcks av den. 

Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell att man hade kunnat göra mer i spidningens tidiga stadier. 

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell i en intervju med SR nu på morgonen. 

Han fortsätter: 

– Alla andra länder började med jättemycket på en gång, och problemet med det är att man egentligen inte vet vad av alla åtgärder man vidtagit som har bäst effekt. 

Tegnell medger att på tok för många har fått dö för tidigt i Sverige, men menar också att det är svårt att veta exakt vilka åtgärder som hade kunnat ge en effekt. 

"Kommer bli tydligt under hösten"

Dock finns det en möjlighet att vi i Sverige har arbetat upp en högre immunitet mot viruset än vad man har i länder som jobbat med att trycka ner spridningen så mycket som möjligt. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger Tegnell så här: 

– Under hösten så kommer det bli väldigt tydligt vilka länder som har lyckats bra och vilka som har lyckats mindre bra.

MER OM CORONA: Glädjebeskedet: Då kan ett vaccin vara klart

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Sverige har haft en bra strategi?
Tack för din röst!