Greta Thunberg och Karl XII
Ska Greta bli staty? - Foto: Erik G Svensson/AP Photo/Markus Schreiber via TT

Förslaget: Byt ut Karl XII-statyn mot Greta Thunberg

Ner med Kalle dussin. In med Greta Thunberg. Det skriver nu en debattör i en artikel om hur man ska se på statyer efter protesterna.


Just nu rasar en debatt i västvärlden om hur man ska se på statyer av personer som man anser inte passar in i tidsandan. I Storbritannien och USA har flera statyer som föreställer bland annat slavhandlare vandaliserats och förstörts. 

Nu kommer ett förslag om att flera svenska statyer kan tas bort – och att statyn i Kungsträdgården i Stockholm som föreställer Karl XII kan ersättas med en staty av Greta Thunberg

Det är Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör på Umeå kommun som skriver om förslaget i en debattartikel i Aftonbladet

"Antidemokratiska värderingar"

Björninge menar att det inte är okej att låta det offentliga rummet tas upp av hyllningar av antidemokratiska värderingar.

Han menar att flera statyer kan plockas ner – i stället kan man där ha information om statyn som tidigare stod där och varför den inte fick vara kvar. 

Är det dags för en Greta-staty? (Foto: Claudio Bresciani/TT)

En staty som borde ryka är enligt Björinge statyn som föreställer Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. 

”Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarskjöld”, skriver han i debattartikeln. 

Han menar att Greta Thunberg gjort mer nytta för mänskligheten än 1700-talskungen. 

”Bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld”, skriver Björinge om Greta Thunberg och Dag Hammarskjöld. 

Omstridd staty

Statyn av Karl XII i Kungsträdgården har varit omstridd från första början. Avtäckningen 1868 orsakade upplopp i Stockholm på grund av att läktare byggts som skymde sikten för vanligt folk. 

Så sent som 2012 föreslog två riksdagsledamöter för Miljöpartiet att statyn skulle flyttas. Statyn har sedan 1980-talet också varit en samlingsplats för nazister. 

MER NYHETER: Ebba Busch tvingades stänga av kommentarer på Instagram: "Vidrig debatt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.