Torsdag 29 Jul
Stockholm

16 utomhuslekar till sommarfesten

16 lekar till midsommar!
16 lekar till midsommar!. Foto: Bildkälla: Pixabay

Midsommar lurar alldeles runt hörnet men vad är egentligen en midsommar utan riktigt roliga lekar? Här hittar du en lista på 16 perfekta utomhuslekar att köra på midsommar

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Midsommar är en av de viktigaste högtiderna i Sverige och inkluderar allt som ofta dans runt midsommarstång, jordgubbar, snapsvisor och sill. För många är även lekar en stor del av firandet.Därför har Nyheter24 nu samlat 16 perfekta utomhuslekar att köra på midsommar!

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

1. Beer pong 

En klassisk festlek som går ut på att kasta pingisbollar i motståndarlagens vätskefyllda muggar. Allt som behövs är öl eller annan valfri dryck, plastglas, pingisbollar, ett bord och ett gäng taggade spelare. 

2. Hoppa säck

Jajamensan, ta fram några sopsäckar och mät ut en tävlingsbana, sen är det bara att trä en säck över benen och börja hoppa! Den som är snabbast genom banan vinner!

3. Dunken

En räknar till 100 medan resten av gänget gömmer sig. Får den som letar syn på någon ska den springa och nudda det utvalda dunkträdet samtidigt som den skriker "Dunk för x som gömmer sig bakom ..". När alla är hittade blir den som blev hittad först den nya som räknar. 

4. Bakvänd kurragömma

Precis som namnet avslöjar - kurragömma fast bakvänt! Alla räknar till 100 utom en spelare som gömmer sig.  När deltagarna som räknat är klara ska de försöka hitta den gömda spelaren. När någon hittar deltagaren ska denne tyst ansluta sig till gömstället utan att avslöja sig för de andra som letar. När alla har hittat gömstället och gömt sig är leken över. Den som först hittade den gömda spelaren blir den nya som gömmer sig. 

5. Brännboll

Den här leken känner nog de allra flesta igen från skolidrotten! Är ni ett sällskap där alla inte känner alla? Se till att mixa lagen! 

Bildkälla: Shutterstock

6. Limbo

Riktig enkel och festlig lek! Två personer håller upp en stång (till exempel ett kvastskaft) som de andra deltagarna ska ta sig under. Den som lyckas ta sig under stången på lägst höjd vinner. Sätt på lite musik och kör! 

7. Skottkärrerace

Här delas deltagarna upp två och två, där den ena ska vara skottkärra och den andre ska vara förare. Den som ska agera skottkärra lägger sig på marken medan föraren tar tag i skottkärrans ben och lyfter så att skottkärran kan resa sig på raka armar. Skottkärran körs sedan av föraren runt längs en tävlingsbana. Snabbaste laget vinner. 

8. Norsk fylla

Allt som behövs är pinnar som är 1-1.5 meter långa. Deltagarna springer sedan fram till varsin pinne och håller ena ändan av sin pinne mot pannan och den andra nere i marken. Sedan ska deltagarna snurra tio varv runt pinnen så snabbt som möjligt och springa tillbaka till sitt lag igen. Det kanske låter lätt, men efter ett par varv runt pinnen är balansen inte på topp!

9. Flaggan

Rolig lek där man behöver två lag, två flaggor och en rektangulär lekyta som är uppdelad i två lika stora planhalvor. Mellan planhalvorna ska ett cirka 2 meter "ingenmansland" finnas. 

Leken går ut på att springa över till motståndarnas planhalva och ta deras flagga och sedan springa över till sin egen bas och nudda sin egen flagga med motståndarnas flagga. 

Trixet är dock att man kan bli tagen på motståndarnas sida och blir då placerad i deras fängelse. På den egna planhalvan och i "ingenmansland" är man säker.

Bildkälla: Shutterstock

10. Krocket

Alltså wow, klassisk sommaraktivitet som inte kan bli fel. 

11. Kubb

Vem gillar inte kubb? OBS gör upp reglerna i förhand dock så slipper ni onödigt bråk

12. Fotbollskubb

Jajamen, du läste rätt, fotbollskubb är en grej. Leken spelas som vanlig kubb men istället för träklossar används 5 fotbollar. Varje spelare (eller lag) har 10 koner och självklart en kung i mitten. Reglerna är som den kubb vi är vana vid.

13. Hela havet stormar

Denna klassiker kommer troligtvis alla ihåg från barndomens dagar. Lika rolig nu som då. Deltagarna går runt ett antal stolar (viktigt att det är en mindre stol än antalet deltagare). Gå runt stolarna till musiken och när lekledaren plötsligt stänger av musiken gäller det att vara snabb och sätta sig. Den som inte få en stol är ute. 

Bildkälla: Pixabay

14. Dansstopp

Kommer du ihåg alla discon där Melodifestivalens låtar gick på repeat? Varför inte liva upp minnena igen? Klassikern där du ska dansa till musik och när lekledaren pausar musiken ska även du pausa i rörelsen. Lekledaren bestämmer sedan vem som var sist att pausa då denne åker ut. 

15. Spiktävling 

Få hetsigt hamra på en spik? Kan väl inte gå fel! I denna lek behöver du plankor, spik och en hammare. Den som har hamrat ner spiken först vinner!

16. Dragkamp

Två lag är på var sin sida och drar i ett rep. Var noga med att markera ut var mitten av repet är då det segrande laget behöver dra det andra laget fyra meter för att vinna.

Bildkälla: Henrik Holmberg / TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela