Torsdag 29 Jul
Stockholm

Det här kan hända om du köper fel storlek på kondomen

Kondom
Det kan hända om du väljer fel storlek på kondomen. Foto: Shutterstock

Det finns en rad olika kondomer att välja på där ute, och väljer du fel kan det bli problem. Vi har tagit reda på hur du gör för att välja precis rätt storlek.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att köpa kondomer kan vissa tycka är lite skämmigt, och då kanske man bara tar första bästa paket för att sedan snabbt betala och lämna butiken. 

Men faktum är att du kan tjäna mycket på att kika runt vilka olika alternativ som finns för att välja precis rätt kondom för just dig, och det kräver även att du gjort din research innan. 

At välja fel storlek på kondomen kan innebära problem. Bildkälla: Shutterstock

Väljer man fel storlek på kondomen kan man nämligen få problem. 

RFSU skriver i sin kondomguide att om man väljer en för stor kondom riskerar den att glida av under sex. Väljer man en för liten kondom kan den istället gå sönder.

Så hur gör man egentligen för att välja rätt stolek?

RFSU har skapat en penismätare som du hittar här. Med den mäter du omkretsen på din penis, vilket är det viktigaste måttet när man väljer kondom. 

Utifrån penisens omkrets får du sedan alternativ med vilken kondom som passar just dig. 

– För en hel del personer passar de allra flesta kondomer. Sen finns det de som behöver andra storlekar, både mindre och större. Det kan handla om storlekar kanske framförallt bredd men också känslighet på penis. En del gillar inte alls känslan av att kondomen sitter lite tight eller lite löst. Båda de känslorna kan störa under sexet. Prova dig fram, säger Pelle Ullholm som är sexualupplysare på RFSU till Nyheter24

Det är viktigt att hitta en kondom som känns bekväm. Bildkälla: Shutterstock

Pelle berättar också att mäta sitt kön kan var en stor trygghet för killar, då de flesta frågor de får in från killar handlar just om deras könsorgan.

– Den som blir stressad tänker ofta negativa tankar och känner oro att prestera med sitt kön. Sen är det självklart det vara bra att veta att storleken rent generellt inte hänger ihop med nöjdheten kring ens sexliv, säger Pelle till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om hur du har hett och 100 procent coronasäkert sex i sommar

Kommentera
Kopiera länk
Dela