Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livsfarliga misstaget föräldrar gör på stranden: "Barnen i fara"

- 24/06/2020, 12:58

Den vanligaste dödsolyckan bland barn är drunkning. Att föräldrar använder sina mobiler på stranden ökar risken för att en olycka sker.

Sommaren och varmt väder innebär också att antalet drunkningar ökar. Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år och beror ofta på att vuxna inte har tillräckligt med uppsikt. 

Enligt en ny Novus-undersökning från Trygg-Hansa har fler än var fjärde förälder förlorat uppsikten över ett badande barn. 

Svenskarna tillbringar i snitt 3,5 timmar med mobilen varje dag Novus-undersökningen visar att bara var fjärde förälder aldrig håller på med mobilen när de badar med barnen.

Mobil
Att använda sin mobil när man badar med barn kan vara förenat med livsfara. Bildkälla: Shutterstock

Att tappa fokus när man använder sin mobil är otroligt lätt och en drunkning går ofta fort och kan ske ljudlöst

Att sitta med mobilen eller något annat som stör ens uppmärksamhet på stranden är därför rent livsfarligt.

Kan få hjärnskador på några få minuter

Varje sekund är helt avgörande för att ett barn inte ska få allvarliga skador eller i värsta fall avlida vid ett drunkningstillbud.

− Redan efter tre till fyra minuter under ytan uppstår hjärnskador på grund av syrebrist. Många inser inte hur fort förloppet kan vara om tillsynen brister och att barnet faktiskt befinner sig i livsfara, säger Andreas Claesson, docent vid Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet samt ordförande för Svenska HLR-rådet i ett pressmeddelande. 

Barn badar
Små barn ska finnas på en armlängds avstånd från en vuxen. Bildkälla: Geir Olsen / NTB scanpix / TT

Små barn som inte är simkunniga ska alltid finnas på en armlängds avstånd från en vuxen. Att barnen är simkunniga kan också ge falsk trygghet.

− Att ett barn kan simma innebär inte att man är säker från drunkningsolyckor. Du som förälder måste alltid göra en bedömning av vilken förmåga just ditt simkunniga barn har att hålla sig till de badregler ni har kommit överens om, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande. 

Tips
Trygg-Hansas tips för en säkrare sommar.