Söndag 28 Nov
Stockholm

Studie: Immunitet mot corona större än vad antikroppstest visar

En ny studie från Karolinska Universitetssjukhuset visar att personer som testats negativt för antikroppar ändå kan ha så kallad T-cellsimmunitet mot covid-19.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Har du fått tillbaka ditt antikroppstest och blivit missnöjd över att det var negativt?

Well – då kan du forfarande ha så kallad T-cellsimmunitet mot covid-19.


Detta visar en ny studie från Karolinska Universitetssjukhuset

– Resultaten indikerar att immuniteten mot covid-19 sannolikt är betydligt större i samhället än vad antikroppstester visat. Om så är fallet så är det förstås mycket bra ur ett smittspridningsperspektiv, säger professor Hans-Gustaf Ljunggren vid Centrum för Infektionsmedicin på KI till SVT. 

Forskare har hittat T-celler som svarar på covid-19 även hos människor som inte varit smittade av viruset. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Någonting väldigt intressant som läkarna såg var att inte bara individer med verifierad covid-19-sjukdom uppvisade T-cellsimmunitet, utan även flera av deras exponerade asymtomatiska familjemedlemmar.

T-celler utgör en av grundpelarna i immunförsvaret. De är vita blodkroppar som hjälper till vid produktionen av antikroppar, och som också dödar infekterade virusceller.

T-celler utgör en av grundpelarna i immunförsvaret. Bildkälla: David J. Phillip/TT

Hur långvarigt skydd T-cellerna ger vet man inte säkert. Men testerna är komplicerade, och att man som privatperson ska kunna se om man har T-celler som skyddar mot covid-19 ligger långt fram i tiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela