Kan du skillnaden mellan rädsla och fobi?
Här är skillnaden mellan rädsla och fobi. - Foto: Skillnaden mellan fobi och rädsla.

Är du bara rädd eller har du en fobi – här är skillnaden

Fobi är ett ord som ofta slängs med. Men vad innebär det i praktiken? Och hur skiljer det sig från vanlig rädsla? Här är svaret.


Du har med största sannolikhet hört någon säga att de har en fobi. Kanske använder du själv uttrycket för att beskriva en rädsla som du själv har. 

Men vad är det egentligen som skiljer en fobi från vanlig rädsla?

Hälsoliv förklarar fobiexperten Jonas Evander, legitimerad psykolog på Afobia, vad det är som definierar fobier. 

IRRATIONELL OCH ÖVERDRIVEN RÄDSLA

Den som lever med en fobi känner en extrem och irrationell rädsla inför en sak eller en företeelse. 

En de utmärkande sakerna med en fobi är att rädslan är överdriven i förhållande till det hot som saken eller företeelsen utgör. 

Fobier är ofta irrationella i förhållande till den verkliga hotbilden. Foto: Shutterstock

Exempelvis kan det vara rimligt att vara rädd för att hamna i en bilolycka. Men om man inte ens vågar sätta sig i en parkerad bil på grund av rädslan att krocka, så handlar det med största sannolikhet om en fobi.  

Något som också är utmärkande för en fobi är att det kan försvåra vardagen för den som lever med det. 

– Fobin det utgör en begränsning i livet. Det är ju en subjektiv bedömning och det är den drabbade själv som avgör, säger Evander, till Hälsoliv. 

RÄDSLAN ÄR SPECIFIK 

Evander menar även att den som lever med en fobi själv vet om att rädslan är orimlig, men är oförmögen att sluta vara rädd.

När man pratar om fobier syftar man ofta till specifika fobier. Men det kan också vara så att man har flera olika fobier. 

SYMPTOM FÖR FOBI

Det som händer när du exponeras för din fobi är att du upplever stark ångest och din kropps flykt- och kamprespons triggas. Det kan innebära en rad olika symtom. 

  •  Illamående
  •  Svettningar
  •  Andnöd
  •  Panikångest
  •  Muntorrhet
  •  Hjärtklappning
  • Yrsel
  • Darrningar och svaghet i muskler

Visste du att...

...vissa fobier är vanligare än andra? Bland de allra vanligaste fobierna finns glossofobi – rädslan att tala inför grupp. Här är de nio vanligaste fobierna att ha.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.