Tisdag 30 Nov
Stockholm

Regeringen: Nu får äldre leva som alla andra

Har du saknat dina äldre släktingar? Nu är längtan över.
Enligt regeringen kan nu 70-plussare leva som alla andra – på egen risk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Äldre och personer i riskgrupper behöver inte längre följa några speciella restriktioner, utan kan följa de råd som resten av befolkningen lever efter. 

Det meddelande socialminister Lena Hallengren (S) idag under en presskonferens.

– Äldre löper fortsatt högre risk för att bli allvarligt sjuka. För dig som är 70 år eller äldre eller i annan riskgrupp, vardagen kan fortfarande inte vara som före pandemin. Men det finns sätt att leva och inte bara överleva, säger hon och fortsätter:

"Håll avstånd"

– Du kan träffa en älskad vän om båda håller avstånd. Trängs inte när du handlar, använd inte kollektivtrafik om du inte måste, motionera gärna men håll avstånd på en meter. Går du på restaurang, vänd om i dörren om det är trängsel, säger Hallengren.

 Man ska alltså följa precis de rekommendationer som resten av befolkningen förväntas följa. Här kan du läsa vad en smittskyddsprofessor tycker om att besöka nattklubbar under pandemin.

Att rekommendationerna tas bort nu, beror på att smittspridningen minskat och att för att det påverkar livet och den psykiska hälsan för mycket.

– Det ställs på sin spets när vi går in i vintersäsongen. Annars kommer folk inte att följa det här, för att man helt enkelt inte orkar med det. Det här gäller för hela befolkningen, sedan måste man göra en individuell riskbedömning, säger Johan Carlson

LÄS MER:

Tillfällig lag kan begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken

Försöksperson i Astra Zenecas vaccinprogram mot covid-19 har dött

Kommentera
Kopiera länk
Dela