Sugardaddy Sverige undersökning
Många män tycker det är helt okej att köpa sex. - Foto: Unsplash

Så många män ser positivt på att andra köper sex

En ny Sifo-undersökning har tagit reda på hur svenska män och kvinnor ser på sexköp. Och resultatet kan mycket väl förvåna dig.


14,4 procent av alla män ser positivt på att köpa sex. 

Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av anti-traffickingorganisationerna Child10 och Realstars.

Det innebär alltså att var sjätte man tycker det är helt okej med prostitution. Mest är det medelålders män som är positiva till sexköp. Totalt svarade 11,7 procent av alla män i undersökningen att de var "ganska positiva" till att personer köper sex, 2,7 procent var "mycket positiva". 

– Rapporten visar hur sexköpare ser på kvinnor som varor man kan köpa och utvärdera. I takt med att allt fler sexköp sker genom nätet förstärks mannens makt och kontroll där kvinnor recenseras och betygssätts som produkter. Detta skapar en enorm utsatthet för de tjejer och kvinnor som utnyttjas, säger Malin Roux Johansson, generalsekreterare på RealStars, i ett pressmeddelande. 

Kvinnor mycket negativa

Samtidigt visar enkäten att kvinnor i Sverige är mycket negativa till sexköp. Bara 1,4 procent av kvinnorna svarade att de var ganska eller mycket positiva. 68 procent av alla kvinnor och 50 procent av alla män svarade att de var "mycket negativa" till att personer köper sex. 

I somras blev sexköp extra uppmärksammat, efter att profilen Paolo Roberto erkände att han köpt sex i en lägenhetsbordell i Stockholm. 

I oktober 2020 startades fejksidan Hyrflickvän av RealStars och Child10, för att uppmärksamma sexköp oc trafficing. Innan det avslöjades att sidan var falsk hann över 800 män registrera sig – en sjättedel hade kryssat i att de ville ha en relation med någon i åldern 15-17. 

Mer nyheter: Kvinnor tvingades till gynundersökning – på flygplan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.