Torsdag 2 Dec
Stockholm

Flest coronasmittade i rika stadsdelar: Östermalm i topp

Östermalm i topp i smittspridningen
Östermalm i topp i smittspridningen. Foto: Foto: Janerik Henriksson/Johan NIlsson/TT

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har gått från flest till lägst antal smittade i Stockholm. Istället är det nu Östermalm och Danderyd som toppar listan över antalet coronafall i länet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När corona kom i våras slog det hårt mot Stockholm. 

Särskilt hårt drabbades stadens norra förorter Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, något som Nyheter24 rapporterat om tidigare.

Nu har det vänt helt.

De båda stadsdelarna har istället lägst antal smittade per 10 000 invånare i Stockholm.

– Vi har noterat att till exempel Rinkeby-Kista hade ett stort antal fall i våras, säger Karin Tegmark Wisell är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till Expressen och fortsätter:

– Om det har inneburit att man tar det här på större allvar eller om det är konsekvenser av att man har ett visst skydd mot sjukdomen –  den analysen är väldigt svår att göra och behöver göras på regional nivå. 

Värst på Östermalm

Istället är det det i Stockholms mest välbärgade områden som smittan nu är som värst. 

Östermalm och Danderyd toppar statistiken över flest coronafall per capita.

Samma mönster syns i Göteborg. 

Västra Göteborg som till största delen består av välbärgade villor, hade högst antal fall i staden vecka 45. 36 per 10 000 invånare – mer än dubbelt så många fall som Västra Hisingen.

Risk för mörkertal

Antalet bekräftade fall behöver inte vara samma sak som det verkliga antalet. Eftersom ingen statistik finns på hur många som testat sig i varje stadsdel – finns risk för ett stort mörkertal. 

– Det är vanligt att du besöker mer sjukvård om du tillhör en högre socioekonomisk grupp, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri med inriktning mot epidemiologi vid Göteborgs universitet till Expressen och fortsätter: 

– Man skulle alltså kunna tänka sig att det ser ut som att det är större spridning i mer välbärgade områden för att det är fler som testar sig där.

LÄS MER:

Elon Musk har corona – smittades i Eskilstuna

Så lite skyddar munskydd – enligt dansk studie.

SSU-toppens attack: Vill ha krismöte mellan Ingrosso och Löfven. 


Kommentera
Kopiera länk
Dela