Militären Deniz Arda försvunnen – polisen misstänker brott

Officern Deniz Arda, 31, har varit försvunnen i över en vecka. Nu har polisen inlett en förundersökning om människorov.


För två helger sedan skulle Deniz Arda, 31, medverkat på en militärövning i norra Sverige. Men han dök aldrig upp – och den 18 november anmäldes han försvunnen.

Till vardags arbetar Arda som specialistofficer, med en cheftjänst inom Försvarsmakten. Idag är det två veckor sedan det oförklarliga försvinnandet.

– Den sista observationen är ett meddelande om att han ska ut och träna, på fredagen den 13 november eller lördagen den 14 november, säger Ola Österling, pressperson vid Stockholmspolisen. 

Han fortsätter:

– Det har sagts att han skulle springa längs Sörmlandsleden, men den är ju väldigt lång.

Ny brottsrubricering

Under helgen som var genomfördes en omfattande sökinsats längs leden Arda enligt uppgift ska ha sprungit på. 

Tack vare sökningar efter digitala spår har det sedan dess framkommit tips till polisen. Utredare på sektionen för grova brott har därför beslutat att från och med idag ändra fallets brottsrubricering. 

Nu behandlas ärendet istället som ett människorov.

– Det är inga nya sakdetaljer som framkommit, utan det är en ny bedömning av det befintliga materialet, tillägger Österling.

"Vi måste börja tänka om"

Henrik Ehrenfeldt är vän och kollega till Arda sedan många år tillbaka. Han har svårt att förstå vad som kan ha föranlett försvinnandet. 

– Oavsett vad som hänt – om han hade legat på en vandringsled, en löpsträcka, ett elljusspår eller var som helst där folk rör sig så hade han varit hittad vid det här laget. Så är det bara. Så vi måste börja tänka på om han tagit sig ut i skogen av någon anledning eller om det finns farliga områden, säger Henrik Ehrenfeldt.

Enligt Ola Österling på Stockholmspolisen kan Ardas militära yrkesval vara en omständighet som stärker misstankarna om brott. 

Men enligt honom ska utredarna ha tittat brett och förutsättningslöst på alla möjligheter:

– Det klart att det är ett möjligt motiv, men det finns ett helt spektra av möjliga motiv att utreda och gå till botten med, säger Österling till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.