Måndag 23 Maj
Stockholm

Folkhälsomyndighetens besked: Då kan vändningen komma

Smittspridningen av corona kan nå sin topp i mitten av december, meddelade Folkhälsomyndigheten idag. Men det kan gå fortare än så – som bäst kan det hända redan om två veckor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FHM presenterade på torsdagen ett nytt scenario för hur spridningen av corona kommer se ut i Sverige fram till mars 2021. 

Enligt prognosen vänder det i mitten av december. 

– Det är viktigt att poängtera att det här inte är en prognos, utan ett scenario som baseras på inrapporterade fall fram till den 6 november, säger Anders Tegnell och fortsätter: 

– Vi illustrerar en möjlig utveckling för att hälso- och sjukvården och övriga samhället både ska kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder, säger statsepidemiologen.

Läs mer: Anders Tegnell: Jag kan inte förstå kritiken

Kan ta två veckor

Prognosen grundar sig på att befolkningen följer de restriktioner som finns idag. Men enligt Tegnell finns siffror som pekar på att kurvan redan börjat plana ut.

– Vi ser i dag på datan, att möjligt finns det en viss avstanning i smittökningen. Men när det översätts till att det lugnar ner sig inom sjukvården, det vet vi inte än. Men som minimum tar det två veckor, säger han.

LÄS MER:

Nu utreds åtta nya coronafall – kan ha blivit smittade av minkar

Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat

Läkare misstänks dödat covid-patienter: "Jag stod inte ut"


Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt