Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT
Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

Flest svenskar vill ha Tegnell som julgäst – se hela listan här

"Jag förstår att man gärna skulle bjuda in årets mest omtalade svensk till sitt julbord", säger Jimmy Sandell på Livsmedelsföretagen – som varje år korar svenskarnas främsta julbordsgäst. Vilka fler återfinns på listan, och vem överraskade mest?


Under torsdagen publicerades Livsmedelsföretagens årliga undersökning om svenskarnas julrutiner.

Den visade bland annat att 25 procent anser julskinkan vara favoriträtten på julbordet, och att 76 procent inte kan tänka sig en julafton utan julmust i glaset.

Men undersökningen korade också vinnaren i omröstningen om vem, i kändisväg, som svenskarna helst skulle vilja bjuda in til sitt julbord. 

I toppen hittar vi Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog som spelat en stor roll i rapporteringen av den rådande coronapandemin.

Sällan har vinnaren varit lika enkel att förutspå, menar Jimmy Sandell på Livsmedelsföretagen. Foto: Amir Nabizadeh/TT

En given vinnare

Till Nyheter24 berättar Jimmy Sandell, kommunikationsansvarig på Livsmedelsföretagen, att vinnaren brukar vara en intresseväckande person som fått stort medialt utrymme under det gångna året. 

Att Tegnell kammade hem förstaplatsen blev man därför inte så överraskad över. Faktum är att vinsten sällan varit lika given.

"2020 har ju i mångt och mycket varit Anders Tegnells ofrivilliga år i rampljuset. Och även om jag tror att de flesta helst av allt skulle slippa prata mer om coronamutationer, smittspridningsteorier och strängare restriktioner, kan jag förstår att man gärna skulle bjuda in årets mest omtalade svensk till sitt julbord", skriver Sandell.

Greta Thunberg är ett av namnen som återfinns på listan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett "ögonbrynshöjande" namn i toppen

Med på listan fanns även kända namn som Greta Thunberg, Jonas Sjöstedt och Carina Bergfeldt. 

De flesta topplaceringarna på listan tyckte Sandell kändes rimliga. Men ett namn som förvånade honom lite extra var Sven Melander, trots att han blivit mer medial under de senaste åren. 

"Att han skulle hamna precis utanför prispallen och knipa fjärdeplatsen år 2020 tycker jag nog ändå är lite ögonbrynshöjande", skriver han.

Han vinner nästa år – enligt experten

Redan nu vågar Sandell ge sig på en gissning om vilken kändis som har bäst chanser att kamma hem vinsten nästa år. Att se in i framtiden är såklart ingen lätt uppgift – men han lägger sina odds på Zlatan Ibrahimović.

Rent generellt brukar personer som vanligtvis splittrar befolkningen ha svårt att ena dem i frågan om drömgäst på julafton. Men han ser ett kryphål för fotbollsstjärnan:

"Om han gör comeback i landslaget och skjuter Sverige till en framskjuten position i EM-slutspelet nästa sommar så har vi nog en lika given vinnare 2021 som Tegnell var 2020."

Zlatan har förekommit på listan flertalet gånger tidigare, men aldrig vunnit. Om 2021 är året vinden vänder återstår att se.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarnas topp 10

Här är hela topp 10-listan enligt Livsmedelsföretagens undersökning.

  1. Anders Tegnell, 9%
  2. Jonas Sjöstedt, 8%
  3. Carina Bergfeldt, 8%
  4. Sven Melander, 7%
  5. Anders Hansen, 5%
  6. David Sundin, 4%
  7. Mia Skäringer, 4%
  8. Jonas Gardell, 3%
  9. Greta Thunberg, 3%
  10. Laleh, 2%

Läs mer: Hela undersökningen finns att hämta här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!