Foto: Erik G Svensson/TT
Foto: Erik G Svensson/TT

Så förstörde corona hans smaksinne: "Gör mig kräkfärdig"

Magnus Tauvon insjuknade i covid-19 redan i våras, men hans smaksinne är fortfarande inte återställt på långa vägar. Det mesta smakar ruttet – och bara lukten av viss mat kan göra att han vill kräkas.


Omkring 60 procent av alla covidsjuka förlorar temporärt sitt smak- och luktsinne, menar experterna.

Nyheter24 har tidigare varit i kontakt med psykologiprofessorn och doftexperten Jonas Olofsson, vid Stockholms universitet. 

Enligt honom beror detta på att viruset tar sig in i kroppen genom celler i näsan och munnen. Det påverkar cellerna – och slår sedan ut luktsinnet. 

– Smaken av mat är beroende av lukter så när lukten slutar fungera upplever vi också att smaken försvinner, menar Olofsson.

Den som upplever att smak- och luktsinnet blivit förändrat av corona kan i vissa fall påskynda återhämtningen genom luktträning.

Familjen återhämtade sig – men inte han

Någon som verkligen borde testa den här typen av luktträning är Magnus Tauvon, som insjuknade i covid-19 i våras, tillsammans med fru och barn.

Familjen drabbades lindrigt av infektionen, och kort därefter började deras smak- och luktsinne komma tillbaka. 

Men för Tauvon hände något oväntat på vägen.

När familjen var på sommarsemester i Finland började plötsligt kaffet smaka märkligt, med en syrlig underton. 

Foto: Gorm Kallestad/TT

"Rutten banan"

Nu, fem månader senare, är smaksinnet fortfarande helt urspårat. 

Kaffe kunde länge bara drickas med förhållen näsa – och all mat som innehåller lök smakar ruttet.

– Det är en kvalmig och intensiv lukt och det smakar bränt i kombination med nån slags rutten grönsak, beskriver Tauvon till Aftonbladet. 

Ägg och stekt kött går också bort, till hans stora besvikelse. Bara lukten av kött som tillagas kan göra honom kräkfärdig.

Med på listan över saker som Tauvon inte längre kan äta finns även tandkräm och geléaktigt godis:

– Det är en och samma smak av söt rutten banan som legat för länge och sen lite rökig smak på det, säger han till Aftonbladet. 

Lyckligt lottad

Enligt Tavuon är det stressande att så lång tid gått utan att hans smaksinne återhämtat sig ännu.

Samtidigt känner han sig lyckligt lottad som inte drabbades hårdare av viruset.

– Jag fick inga allvarligare konsekvenser av corona så jag känner ändå att jag kommit lindrigt undan, säger han till Aftonbladet.

Läs mer: Coronaviruset – det här är det allra första symptomet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!