Foto: Fredrik Sandberg/Gorm Kallestad/TT
Foto: Fredrik Sandberg/Gorm Kallestad/TT

Så kan rödvin minska risken för diabetes – enligt ny studie

En ny studie från Linköpings Universitet ger positiva besked till alla vinälskare. Ett glas rött till maten sänker blodsockret drastiskt – vilket är en potentiell fara för diabetiker, men en positiv effekt för den friske.


I en ny studie från Linköpings Universitet fick 14 friska personer, sju kvinnor och sju män, dricka två deciliter rödvin till en kaloririk måltid. 

Syftet var att undersöka hur deltagarnas blodsocker påverkades av att inta alkohol till maten, jämfört med när samma måltid serverades med alkoholfritt vin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oväntat tydligt resultat

Och resultaten var slående, menar Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet – som genomfört studien.

– Det var oväntat tydligt att friska och frivilliga fick en ordentlig blodsockersänkning efter två timmar när de drack rödvin till maten, säger han till Nyheter24. 

En av testdeltagarna kom ner på 2,7 i blodsockervärde – en, enligt Nyström, häpnadsväckande siffra. 

Den kan jämföras med en frisk persons normala värde, som bör ligga mellan 4,0-5,9. Det är sedan normalt att värdet stiger upp mot 7,8 en timme efter måltid, enligt Diabetes. 

I studien skedde alltså det motsatta – vilket kopplas till intaget av rött vin till måltiden.

"Livsviktigt"

Att kontrollera sitt blodsocker är livsviktigt för personer med diabetes, och det här resultatet kan förändra sättet man låter en patient inta mat och alkoholhaltig dryck i kombination.

– Sjunker blodsockret såhär mycket talar det för att vi måste prata med våra diabetespatienter. Det kan vara farligt att kombinera maten med rödvin, säger Nyström till Nyheter24. 

Foto: Gorm Kallestad/TT

Därför minkas risken för diabetes

Men om man är frisk då – hur kan man då påverkas av lägre blodsockernivåer?

Enligt Nyström stärker den nya studiens resultat teorin om att rött vin kan skydda en frisk person från diabetes:

– Sänker man sitt blodsocker så sparar man på sina insulinproducerande celler, och det finns studier som visar att den som dricker lite rödvin löper mindre risk för diabetes. Jag tycker det passar ihop här, menar han.

Han hänvisar till tidigare studier om rödvinets inverkan på den friska kroppen – delvis gjorda av han själv, och delvis av andra. Där har vin visat en positiv skillnad på både kolesterol och blodtryck.

– Jag tycker inte det är konstigt att det finns en koppling mellan måttligt rödvinsintag och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, avslutar Nyström till Nyheter24. 

Läs mer: Forskare: att dricka rödvin kan göra ditt sexliv bättre

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!