Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Sjukvårdens larm: coronasjuka patienter söker vård för sent

Många väntar för länge med att söka vård för sina coronarelaterade besvär – vilket är förknippat med livsfara. Hur vet man att det är dags att kontakta vården? Ta del av överläkare Maria Palmérus tydliga riktlinjer.


Under föregående veckan fick fem covidsjuka patienter skickas direkt från akuten till intensivvårdsavdelningen, IVA, på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Sjukhusets teori är att många väntar för länge med att söka vård för sina coronarelaterade problem – och nu skickar man ut en varning till de boende i området.

Förknippat med livsfara

Att inte söka vård i tid kan vara förknippat med livsfara, menar Maria Palmérus, överläkare och verksamhetschef på sjukhusets infektionsavdelning.

– Kommer man in sent i sjukdomsförloppet, då är de svårare för oss att vända den här svåra lunginflammationen, säger hon till Sveriges Radio.

Den behandling som patienten hade behövt kommer därmed igång senare än nödvändigt. Risken för att behöva intensivvårdas ökar, och det gör även risken att avlida.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Riktlinjerna: Då ska du söka vård

I hopp om att inte belasta vården mer än nödvändigt avvaktar många bekräftat covidsjuka med att kontakta vården.

Att veta när det är dags att söka vård kan kännas svårt, men Palmérus har några handfasta riktlinjer:

– Feber kan man ha i ett par dagar, det är en del av infektionen. Men har man haft feber i drygt en vecka, då är det så pass länge att man bör kontakta sin vårdcentral eller 1177, säger hon till Sveriges Radio.

Något annat som är viktigt att vara uppmärksam på är andningen.

– Om det känns väldigt tungt med andningen och man lätt blir andfådd, då bör man inte vänta hemma längre, säger Palmérus till Sveriges Radio.

Extra allvarligt bör man se på sitt tillstånd om man, som bekräftat sjuk i covid-19, känner sig andfådd och orkeslös även vid vila.

Läs mer: Ny forskning: Antikroppar mot corona kvar efter åtta månader

Läs mer: Vaccination av vårdpersonal i Stockholm drar igång nästa vecka

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.