Coronalarm till regeringen efter kändisfesterna

- 19/01/2021, 20:38

Att få allmänheten att följa restriktioner blir extra utmanade när offentliga personer inte gör det – det menar länsstyrelsen i Stockholm, som nu har skickat in en rapport om problemet till regeringen.

Restriktioner, munskydd och social distansering är ledord vi matats med under stora delar av 2020. 

Trots tydliga uppmaningar och förbud har myndigheterna haft problem att få den svenska befolkningen att "hålla i – och hålla ut" under pandemin.

Extra utmanade blir det när offentliga personer, så som politiker och influencers, visar upp att de bryter mot coronarestriktionerna. Det menar länsstyrelsen i Stockholm, som nu har skickat in en rapport om problemet till regeringen. 

Flera avslöjanden under hösten

Larmet från länsstyrelsen kommer efter höstens flera corona-avslöjanden, där offentliga personer setts bryta mot myndigheternas restriktioner.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Dan Eliassons omdebatterade resa till Las Palmas under julhelgen. En utlandsresa som till slut kostade honom jobbet som generaldirektör på MSB.

Flera svenska influencers har också setts festa på restauranger och barer, trots det fortsatt allvarliga smittoläget.

Foto: Johan Nilsson/TT

Svårt att övertyga allmänheten

I rapporten beskriver länsstyrelsen i Stockholm de offentliga personernas beteenden som "kommunikativt problematiska". 

Det sägs vara svårt att få allmänheten att efterfölja de angivna rekommendationerna när offentliga personer inte gör det.

Rapporten kommer nu skickas till regeringen, via länsstyrelsens nationella samordningskansli. Det görs för att regeringen ska få en bättre, och mer detaljerad uppfattning om problemets vidd, enligt Aftonbladet.

Läs mer: Coronavaccinationer försenas i Region Stockholm

Läs mer: Här är jobben där det är störst risk att få corona