Därför kan du smittas av covid-19 – efter att du vaccinerats

12 400 personer i Israel har bekräftats bära på covid-19 efter sin vaccinering. Det här resultatet är helt väntat, menar experten – hur går det ihop egentligen?


I Israel har redan två miljoner människor fått sin första vaccindos mot covid-19, och av dessa har 400 000 också hunnit få den andra och sista sprutan.

Med en total population på 8,7 miljoner är Israel därmed det land i världen som kommit längst i sin vaccinering.  

12 400 har smittats efter sin vaccinering

Israels hälsoministerium har genomfört uppföljningar på runt 190 000 invånare som vaccinerats mot corona. Där konstateras att drygt 12 400 personer har testats positiva för covid-19, trots att de fått vaccin.

En vecka efter sin första vaccinspruta bekräftades 5,4 procent av testpersonerna bära på viruset. Ytterligare ett par veckor senare testades fler – och då hade siffran stigit till 7,2 procent. 

Totalt 69 personer som fått båda vaccindoserna testades positivt för covid-19, enligt de israeliska uppföljningarna.

Foto: Anders Wiklund/TT

"Helt normalt"

Vid första anblick låter det kanske inte som ett önskvärt resultat. Men oroa dig inte, den här statistiken är väntad – och helt normal.

– Generellt för vaccin är att det ska skydda mot sjukdom, det finns aldrig en garanti att det skyddar mot infektion. Det här vaccinet har fungerat precis som man förutsett, utifrån de studier man genomfört i förväg, förklarar Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, för Nyheter24.

Det är dessutom väldigt viktigt att skilja på att bli infekterad och att bli sjuk, menar han.

Så fungerar vaccinet i kroppen

Så vad är då skillnaden?

En person som inte är vaccinerad mot covid-19 löper stor risk att bli sjuk, och utveckla symptom om kroppen kommer i kontakt med viruset.

– Allt ifrån lindriga symptom, till ett stadie där behöver intensivvårdas och riskerar att hamna i respirator, säger Sällberg och fortsätter:

– Om man däremot är vaccinerad och kommer i kontakt med smitta, då kommer man inte bli sjuk. Då är immunförsvaret aktiverat för att ta hand om infektionen, och då kommer inte viruset orsaka någon sjukdom.

Den som är vaccinerad mot covid-19 kan med andra ord fortfarande bära, och sprida smittan – men den risken beskriver Sällberg som liten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samma risker i Sverige

Uppföljningar likt de i Israel har hittills inte kunnat genomföras i Sverige. Men enligt Sällberg finns det ingen anledning att tro att resultatet i en svensk undersökning skulle se annorlunda ut. 

Risken att infekteras efter vaccinering är lika hög här som i utlandet, eftersom vi i dagsläget använder oss av samma vaccin. 

I Israel vaccineras hela befolkningen Pfizer/Biontechs doser. I Sverige används även vaccinet från Moderna – som har konstaterats vara oerhört likt det från Pfizer.

– Men när vi i Sverige börjar använda andra vaccin som har annan effektivitet är det svårt att säga om det kommer vara annorlunda, eller samma, säger Sällberg till Nyheter24.

Expertens tydliga rekommendation

Israel kommer troligtvis vara det land som vaccinerar klart hela befolkningen först. Inte förrän då kan utvärdera vaccinets påverkan på virusets spridning. 

Tills dess har Sällberg en tydlig uppmaning – vare sig du är vaccinerad eller inte:

– Även om man har fått två sprutor måste man följa Folkhälsomyndighetens restriktioner, ända tills de säger något annat.

Läs mer: Tegnell: "Det här kommer påverka dödstalet väldigt mycket"

Läs mer: Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!