Tisdag 22 Jun
Stockholm

Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med

Foto: Mikael Fritzon/Fredrik Hagen/TT
Foto: Mikael Fritzon/Fredrik Hagen/TT. Foto:

Coronavaccinationen i Danmark går i en rasande fart – snabbast i EU, för att vara exakt. Sverige är ett av många länder som inte lyckats hålla samma tempo, och Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, tror sig veta varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det har nu gått ett par veckor sedan coronavaccinationen satte igång i Sverige den 27 december. Sedan dess har 80 000 människor vaccinerats – motsvarande 0,8 av 100 svenskar. 

Det placerar Sverige på samma nivå som bland annat Tyskland och Spanien, med 0,8, respektive 1,0 vaccinerade personer per 100 invånare.

Ett land som hållit ett betydligt högre vaccinationstempo är Danmark. 2,01 av 100 danskar har fått sin första vaccindos, vilket gör dem klart snabbast i hela EU.

Foto: Fredrik Hagen/TT

En drastisk minskning

Men framgångarna ser inte ut att vara förevigt i Danmark, och bara den senaste veckan har antalet vaccinerade per dag minskat från 20 000 till omkring 600.

Vad ligger bakom en så pass drastisk nedgång? Jo, att vaccindoserna helt enkelt börjar ta slut. 

Så kan Sverige komma ikapp

Här ser Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, Sveriges chans att komma ikapp:

– Om jag uppfattat det rätt så har Danmark använt alla doser direkt, medan många svenska regioner har valt att spara dos två för att det varit osäkra besked om leveranser, och man vill säkra två doser, säger hon till Expressen.

Tack vare nya besked från myndigheterna kommer man troligtvis kunna öka vaccinationstempot även i Sverige.

– Nu har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att man inte behöver spara, så det kommer nog synas här nästa vecka, säger Landgren till Expressen.

Läs mer: Ny forskning: Antikroppar från corona kvar efter åtta månader

Läs mer: Professorn Agnes Wold om pandemilagen: "Ingen effekt"

Kommentera
Kopiera länk
Dela