Onsdag 19 Maj
Stockholm

Spotify-grundarens nya drömkåk – värd en halv miljard

Foto: Jonas Ekströmer/Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Jonas Ekströmer/Lars Pehrson/SvD/TT. Foto:

Nu skapar Spotifys vd Daniel Ek husrubriker – igen. Det nya köpet sägs vara en halvö på Djursholm med en prislapp över 500 miljoner kronor. Här planeras ett storslaget bygge med underjordiska rum och stor pool.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Spotify-grundaren Daniel Ek, 37, har i hemlighet blivit ägare till en halvö, där han och familjen ska bygga sina drömmars hem. 

Prislappen? Chockerande 500 miljoner – eller en halv miljard kronor.

Och det här är inte första gången Ek skapar rubriker med sina husplaner. För bara två år sedan rörde han om i Djursholmsgrytan rejält, när han bestämde sig för att riva en 65 miljonersvilla från 1893.

Familjen Ek. Foto: Jessica Gow/TT

Ek rev villan – efter mycket diskussion

"Villa Dana", som huset kallades, ägdes en gång av den berömde skulptören Alfred Nyström. Eks ursprungliga plan var att totalrenovera huset innan familjen flyttade in, men innan planerna hann skrida till verket uppdagades en rad dolda fel med villan.

Man ändrade sig – och ansökte om att få riva huset istället. 

Efter en het diskussion om byggnadens kulturhistoriska värde fick Ek till slut rätt, och rev villan våren 2020 framför ögonen på de upprörda Djursholmsborna.

Det nya kapet: en halvö

Stämningen var inte topp, så mycket kan vi konstatera. Man kan därför undra hur de inblandade kommer reagera nu, när familjen Ek redan köpt ett nytt hem – och lämnar tomten öde.

Ja, för enligt uppgifter till Expressen är det alltså precis det som hänt.

Det nya boendet ligger vackert beläget på en halvö, och har ritats av arkitekten Carl Westman – samma man som ritat Stockholms rådhus. 

Här är huset det ryktas om att Daniel Ek har köpt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så ser planerna ut

Den lyxiga tomten har en egen sandstrand och en registrerad fornlämning från 1400-talet. Här planerar Spotify-grundaren nu en ombyggnation värd närmare 100 miljoner, enligt uppgifter till Expressen.

Förutsatt att bygglovet går igenom planeras följande:

  • Att återställa huvudbyggnaden till ett enbostadshus, och riva de sex lägenheter det inreddes med på 1980-talet.
  • Att återskapa husets insida "tidstypiskt".
  • Att skrota tomtens tennisbana, och ersätta ytan med en swimmingpool med tillhörande poolhus.
  • Att bygga till ett garage i souterräng, med plats för tre fordon.
  • Att bygga en underjordisk tillbyggnad i souterräng som går hela vägen fram till tomtens befintliga terassmur. Den underjordiska delen kommer binda samman huvudbyggnaden och den intilliggande trädgårdsmästarbostaden. Här planeras för en privat gym- och relaxavdelning.
  • Att återskapa originalritningarnas lusthus.

Om planerna går i lås återstår alltså att se. Men det låter definitivt som ett lyxigt (och svindyrt) bygge, eller vad säger du?

Läs mer:

Spotifygrundaren om sina självmordstankar

Nu blir Spotify dyrare – här är de nya priserna

Kommentera
Kopiera länk
Dela