Här åker Anders Tegnell tåg i rusningstrafik – utan munskydd

För knappt en vecka sedan fick Anders Tegnell ta Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i försvar, sedan det uppdagats att han rest i kollektivtrafiken utan munskydd. Nu kan Nyheter24 avslöja att Tegnell under torsdagen reste med ett SJ-tåg utan munskydd.


Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska alla resenärer i kollektivtrafiken (där platsbiljett inte erbjuds) bära munskydd mellan 7-9 på morgonen och 16-18 på eftermiddagen.

SJ uppmuntrar sina regionala tågresenärer till detsamma på sin hemsida:

"Munskyddet bör bäras under hela resan, det vill säga du tar på munskyddet innan du kliver ombord på tåget och tar av det när du har gått av tåget och lämnat stationen."

Här reser Tegnell utan munskydd

Vid halv sex-tiden på torsdagseftermiddagen mottog Nyheter24 ett tips från en dagspendlande resenär, som vid tidpunkten befann sig ombord på samma tåg som Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Och till skillnad från många andra tågresenärer bar Tegnell inte munskydd.

På bilder syns Tegnell på tågperrongen, och sittandes ombord på det, enligt uppgifter från medresenären, nästan fullsatta tåget. Resenären uppger att en majoritet av de andra personerna ombord på tåget bar munskydd.

Nyheter24 har varit i kontakt med Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, som meddelar att Tegnell har en platsreservation på tåget – och inte bryter mot några riktlinjer.

– Han följer våra rekommendationer och SJ:s rekommendationer, och han gör det på ett korrekt sätt, säger han till Nyheter24.

"Känns ju lite missvisande"

Resenären som Nyheter24 har varit i kontakt med anser att situationen är uppseendeväckande:

– Jag dagspendlar mellan Linköping och Stockholm, så för mig är det av största vikt att man följer de här rekommendationerna. Det här känns ju lite missvisande kan jag tycka.

Janson på FHM respekterar dessa känslor, men vidhåller Tegnells oskuld.

– Absolut, men han följer de rekommendationerna som finns och åker den här sträckan ofta. Om någon tycker något annat är det helt okej, alla får tycka som de vill, säger han till Nyheter24.

Tegnell hade förbokad plats

Det var knappt en vecka sedan Tegnell fick försvara sin egen chef Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, som avslöjats med att resa kollektivt utan munskydd vid minst ett tillfälle. 

– Det är ju helt självklart att även vi på myndigheten ska följa de här råden och rekommendationerna i så stor utsträckning det går, sade Tegnell till SVT i samband med händelsen.

Då reste Carlson i kollektivtrafiken i rusningstrafik, utan munskydd och reserverad plats – och förhöll sig därmed inte till de angivna rekommendationerna från SJ. 

Det som skiljer Tegnells situation från Carlsons är att Tegnell alltså hade en förbokad och reserverad sittplats under dagens tågresa. I och med det håller han sig inom ramarna för SJ:s rekommendationer för resande under rusningstimmarna.

Resenären anser det ändå vara förvånande att den tidigare händelsen inte gjort Tegnell mer vaksam.

– Då borde man ju tänka till och se vilken allmän påverkan man har, säger resenären till Nyheter24.

Läs mer:

 Beskedet: Sverige inför vaccinintyg

Avslöjandet: Chefer på Karolinska gick före i vaccinationskön

Här är corona utrotat – allt som vanligt på europeiska ön

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.