Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pexels
Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pexels

Avslöjandet: chefer på Karolinska gick före i vaccinationskön

Ledningsgruppen på Karolinska Universitetssjukhuset har administrativa arbetsuppgifter och ska därmed vaccineras sist – det framgår enligt deras egen priolista. Men nu framkommer det att två i den högsta ledningen har smitit före i vaccinkön.


Det är inte första gången personal inom sjukvården avviker från den ordinarie prioriteringslistan, för att garantera sitt eget skydd.

I slutet på januari ertappades en chef på ett äldreboende i Eskilstuna med att ha vaccinerat sin egen familj,före den anställda vårdpersonalen. Det här blev inte populärt, som ni säkert kan lista ut.

– Man blir irriterad. Prio ett borde vara att ringa in sin egen personal, sade en anonym anställd i samband med händelsen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två personer har vaccinerats i förtid

Under onsdagseftermiddagen görs ett liknande avslöjande – men den här gången är det kösystemet på Karolinska Universitetssjukhuset som brustit. 

På den egna hemsidan skriver man att prioriteringsordningen för vaccination av personalen är tydlig. 

Medarbetare inom IVA, IMA, akutmottagning och infektionsverksamhet ska vaccineras först, och här är man på god väg. I dagsläget har 3 000 personer ur personalstyrkan fått sin första vaccindos. 

Men av dessa sticker två personer ut – de tillhör nämligen Karolinskas ledningsgrupp, och står definitivt inte näst på tur att vaccineras egentligen.

– Två av 15 personer i Karolinska universitetssjukhusets ledningsgrupp kan ha brutit mot sjukhusets prioriteringsordning, säger sjukhusets presschef Kim Sjölund till SvD.

Foto: Staffan Löwstedt/TT

Påbörjar utredning

Nu inleds en utredning för att säkerställa att uppgifterna stämmer, och ta reda på varför de aktuella personerna redan mottagit vaccinet.

Björn Zoëga är sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, och han har en möjlig teori:

– Vi ska prioritera de verksamheter som ligger först i kön men det är också viktigt att inget vaccin går till spillo. Varje vaccinampull innehåller 5-7 doser och eventuella överblivna doser ska användas. Då kan det bli så att några i personalen som inte tillhör de prioriterade grupperna vaccineras, säger han.

"Mina instruktioner har varit glasklara"

Vilka personer i sjukhusledningen som har vaccinerats vill inte sjukhuset svara på. Man bekräftar däremot att personer har administrativa arbetsuppgifter – och därmed inte står först i kön till vaccindoserna:

– Mina instruktioner har varit glasklara. Vi i ledningen eller i andra administrativa uppgifter ska vaccineras sist, säger Zoëga.

När ledningsgruppens vaccinering är tänkt att inledas är ännu okänt. Det går därmed inte att svara på huruvida medarbetarna smitit förbi dagar, veckor eller månad av kö.

Nyheter24 har sökt Karolinska Universitetssjukhuset för en kommentar.

Läs mer: 

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Varningen: Så kan kylan göra att smittspridningen ökar

Här stoppas coronavaccineringen – av vaccinmotståndare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.