Var fjärde sjuksköterska funderar på att byta jobb: "Förödande"

Enligt en ny undersökning visar siffror att så många som var fjärde sjuksköterska funderar på att säga upp sig. Deltagare i undersökningen menar även att det finns stora brister i skyddsutrustningen under pandemin.


Arbetsbelastningen för Sveriges sjuksköterskor är fortsatt väldigt hög, och en ny Novus-undersökning som genomförts på uppdrag av Vårdförbundet kommer med riktigt dåliga besked.

Miljön på arbetsplatserna brister så mycket att många sjuksköterskor funderar på att byta jobb.

– Så många som var fjärde sjuksköterska överväger att säga upp sig och att hela 7 procent eller 5 700 sjuksköterskor överväger att lämna vården helt och hållet, säger Sineva Riberio, ordförande Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Det saknas skyddsutrustning

Undersökningen, som avslutades i december, visar också att fyra av tio sjuksköterskor upplever att man inte haft tillräckligt med skyddsutrustning under coronapandemin. 

Sex av tio i personalen som arbetar direkt med covid-patienter upplever att patientsäkerheten har försämrats – och var tredje sjuksköterska har behövt göra etiskt svåra prioriteringar mellan patienter under pandemin.

Så här tänker man lösa situationen

Något mer positivt är att undersökningen talar för en stark gemenskap mellan kollegorna på sjukhusen. Den hoppas Vårdförbundet kunna bibehålla:

– Nu behöver vi både ställa om och täcka upp för sjuka kollegor, vilket såklart ökar belastningen ännu mer. Vårdförbundet ser en tydlig koppling mellan en ökad etisk stress och oro för att inte kunna ge patienter den omvårdnad de behöver, säger Riberio.

Åtgärderna man planerar att vidta för att åstadkomma en trevligare, mer hälsosam arbetsplats för landets sjuksköterskor är flera. 

Ett flitigare användande av krislägesavtalet är ett exempel – på så vis kan de sjuksköterskor som arbetar extra just nu får skäligt betalt för detta. Att temporärt förflytta vårdpersonal från regioner med lägre belastning kan också vara ett bra alternativ, menar man. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!