Stockholm

Åsnan Arnold kämpar för sitt liv efter branden i Kagghamra

Åsnan Arnold kramas med sin matte Ann-Sofie Sommerdahl.
Åsnan Arnold kramas med sin matte Ann-Sofie Sommerdahl. Foto: Foto: Privat

Åsnan Arnold är tre år och brukade springa runt och göra konster i luften. Men det har hon inte gjort sedan branden i Kagghamra. Hon har blivit tungt metallförgiftad av rökgasen.


Hon heter Arnold och är en åsna.

– Veterinären såg fel när hon föddes och trodde att hon var en pojke men jag ändrade inte hennes namn. Man kan vara tjej och heta Arnold, berättar Arnolds ägare Ann-Sofie Sommerdahl skrattandes.

Hon har nio åsnekompisar och tre av dem är jämngamla med henne. Arnold brukade springa runt och jaga de andra åsnorna och göra konster i luften. Hon gillade också att ta promenader i skogen och busa omkring. 

Men det har hon inte gjort sedan branden i Kagghamra. 

– Hon har stått och hängt med huvudet mot en vägg helt apatisk med muskelvärk, diarré och haft en livshotande hög feber, berättar Ann-Sofie. 

Här står Arnold med huvudet mot tvättmaskinen i Sadelkammaren, där hon får sin behandling. Foto: Privat

Branden i Kagghamra

Dagen innan julafton började osorterat byggavfall brinna i Kagghamra och röken spred sig. Släckningsarbetet är beräknat att ta åtta veckor. Botkyrka kommun skrev då på sin hemsida då att det förekommer relativt höga halter av föroreningar i röken. 

Röken är farlig men utredningen om rökens innehåll är inte färdig. Men de skriver också att den inte kommer ge bestående men för hälsan. Något som Arnold ju faktiskt har fått på grund av rökens innehåll. 

– Det här är troligen Sveriges värsta miljökatastrof, myndigheterna och Länsstyrelsen och kommunen vet inte vad man ska göra, säger Ann-Sofie.

Botkyrka kommun uppdaterar sin hemsida med frågor och svar angående branden.

Brandkåren har uppskattat mängden avfall i Kagghamra till 100 000 ton. Foto: TT

Det värsta

Ann-Sofie berättar att Arnolds feber har gått ned och hon tillbringade några dygn på ett hästsjukhus där hon fick vård. 

Hon har fått en tung metallförgiftning och man vet inte vilka tungmetaller det rör sig om. Man vet inte heller ifall febern plötsligt kan stiga igen.

–  Det värsta är att man inte vet när det sker igen, när metallen åker ut i kroppen igen. Jag vet inte om det kommer vara hela livet och detta kan ju inträffa vem som helst när som helst, även människor, berättar Ann-Sofie.  

Hon hoppas att Arnold kommer vara en ögonöppnare för att hon uppvisat tydliga symptom på rökgaser. 

Arnold brukade leka och busa med sina jämngamla kompisar i hagen innan hon blev sjuk. Foto: Privat

Arnolds framtid

Ann-Sofie berättar om vad hon tror för Arnolds framtid. 

– Vi har skickat prover till Tyskland, både blodprov och urinprov. Vi väntar på svar, de ska leta ämne efter ämne och det är inte säkert att man kan hitta det i blodet, det kan sitta i vävnader och organ, berättar hon.

Kan öka den psykiska ohälsan

Arnolds ägare tycker att myndigheterna måste vara snabbare med åtgärder för att skydda civilbefolkningen. Hon tror också att detta kan påverka människors psykiska hälsa eftersom man inte vet vad som händer efter branden i framtiden.

Men hon själv har inte hunnit reflektera över situationen. 

– Jag har inte tid att sätta mig och bli chockad, en vacker dag kanske jag också sätter mig ned och undrar herregud vart är vi på väg nu, det här kanske inte kommer att gå så bra, säger Ann-Sofie. 

Läs mer:

Sötchock: Urgulliga saker djur faktiskt gör

Quiz: Får man ha det konstiga djuret som husdjur?

Lista: Här är världens dödligaste djur

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.