Göran Lambertz.
Göran Lambertz. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Toppjuristen är Göran Lambertz – vill inte vara anonym

”Toppjuristen” som sitter häktad för våldtäkt på en ung student är Göran Lambertz. 71-åringen vill att media uppger hans namn – eftersom han inte anser att han gjort något fel.


Sedan årskiftet pågår utredningen mot en av Sveriges mest namnkunniga jurister. Mannen som är 71 år gammal sitter häktad sedan i torsdags, misstänkt på sannolika skäl, för våldtäkt på en 40 år yngre kvinna.

Hittills har han i media kallats för ”toppjuristen”, men idag gick namngav Göran Lambertz sig själv genom sin advokat Ola Salomonsson.

Läs mer: Toppjurist häktas för misstänkt våldtäkt på ung student – nekar till brott

Göran Lambertz häktades i torsdags. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ser det som en studie

71-åringen nekar till brott och vill därför inte längre vara anonym.

– Lambertz tycker inte det finns någon anledning att kalla honom "toppjuristen" när han har ett namn, säger Salomonsson till Aftonbladet.

Lambertz har jobbat med juridik i över 40 år, men gick i pension 2017. Han har varit hovrättsassessor, jobbat på Justitiedepartementet, varit Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. 

– Han har fortfarande en kärlek till lagen och här blir ju frågan, har lagen använts tillräckligt gott i detta fall. Han uppfattar nog det här som en studie inifrån systemet, säger Salomonsson till Aftonbladet.

Åtalet mot Lambertz ska vara väckt den 26 mars.

LÄS MER:

GW om häktade toppjuristen: Aldrig tidigare hänt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!