Tisdag 20 Apr
Stockholm

Toppjuristen Göran Lambertz häktas för misstänkt våldtäkt på ung student – nekar till brott

En toppjurist har häktas misstänkt för våldtäkt på en ung student.
En toppjurist har häktas misstänkt för våldtäkt på en ung student. Foto: Janerik Henriksson / TT

Toppjuristen Göran Lambertz har häktats misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt. Lambertz, som är i 70-årsåldern, ska ha förgripit sig på den 40 år yngre kvinnan när hon låg och sov efter ett gemensamt julfirande. Han nekar till brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under torsdagen häktades den högt uppsatta juristen Göran Lambertz av Uppsala tingsrätt misstänkt för våldtäkt. Han greps och anhölls i måndags. 

Målsäganden är en ung student som kontaktat mannen för en fråga angående juridik. Efter det har de fortsatt ha kontakt – och toppjuristen har hjälpt kvinnan med hennes studier genom sms och vid ett fåtal träffar.

– Hon har ju sett honom som den han är, en otroligt juridiskt kompetent farbror. Det är så kontakten varit under en längre tid, säger målsägandens advokat Clea Sangborn till Aftonbladet och fortsätter:

– Det övergår till att han ser sig själv som en extrapappa eller bonuspappa till henne, ett epitet han själv sätter på sig enligt min klient.

Läs mer: Ungdomstränare dömd för våldtäkt mot barn

Firade julafton ihop

På grund av pandemin kunde kvinnan inte åka hem över jul, och bjöds då hem till Lambertz. De åt julmat ihop, och drack sedan så mycket alkohol att kvinnan däckade. 

Och det är då den misstänkta våldtäkten ska ha skett. 

– Hon vaknar av att han har sex med henne. Hon försöker få honom att sluta men lyckas inte, säger Clea Sangborn till Aftonbladet.

Nekar till brott

Under häktningsförhandlingarna som pågick i tre timmar nekade Lambertz till brott.

– Det var rätt mycket material att gå igenom och dessutom hade den misstänkte ganska mycket som han ville ha sagt, berättar kammaråklagare Annika Bokefors till TT, och säger att en del av bevisningen består av sms.

Enligt mannens advokat Ola Salomonsson kommer häktningsbeslutet överklagas.

LÄS MER: 

 20-åring dömd för 244 övergrepp på spädbarn – straffet halveras

Man spelade tjej i tonårschatt – kom över 268 000 kronor

Kvinna ljög om kidnappning – blåste sin man på en miljon

Kommentera
Kopiera länk
Dela