Rigmor Robèrt har följt Knutbysekten under lång tid.
Rigmor Robèrt har följt Knutbysekten under lång tid. - Foto: Janerik Henriksson / TT/Hasse Bengtsson

Så kunde Åsa Waldau bli Kristi brud – och tvinga församlingen till lydnad

Genom mobbning, våld och hot tvingade Åsa Waldau medlemmarna i Knutby till lydnad. Nyheter24 har pratat med psykoterapeuten Rigmor Robèrt om hur Waldau lyckades ta makten över en hel församling: "Självkänsla och integritet bröts gradvis ned."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt har följt församlingen i Knutby på nära håll under mer än 15 års tid. Kring påsken 2004, några månader efter mordet på Alexandra Fossmo, skrev Robèrt en artikel i Expressen där hon beskrev sektens missförhållanden och pekade ut Åsa Waldau som den ledaren med mest makt.

Efter att artikeln förbjöds Knutbys församlingsmedlemmar att kontakta Robèrt, men anhöriga, skolpersonal och före detta medlemmar började höra av sig, och sa alla samma sak: det du skriver stämmer.

Hon har även varit Helge Fossmos psykoterapeut under mer än ett års tid när han satt på Kumlaanstalten, och driver idag sektpodden ihop med den före detta Knutbypastorn Emma Gembäck.

Nyheter24 har bett Rigmor Robèrt att berätta vad hon vet om Åsa Waldau och hur hon lyckades få en hel församling i sitt våld.

Rigmor Robèrt är expert på Knutbysekten.
Rigmor Robèrt är expert på Knutbysekten. Foto: Hasse Bengtsson

Hur skulle du beskriva Åsa Waldau?

– När du möter Åsa vill hon ställa sig närmare dig än vad människor vanligen gör. Hon tittar dig i ögonen utan att blinka lika ofta som de flesta gör. I samtal och intervjuer tenderar Åsa att lämna meningar halvsagda och hoppa från ämne till ämne, säger Robèrt.

– De gånger jag har träffat Åsa har hon växlat mellan att bete sig barskt, som för att ta kommando, till att vara vädjande och vilja kramas. Jag har iakttagit och hört berättas att hon gör på samma sätt med andra personer.

Hur är hon som person?

– Yngre personer och äldre män har till mig beskrivit Åsa som charmerande och inspirerande. Jag känner igen hennes egenheter från medmänniskor och patienter med en viss personlighetsprofil. Sättet hon håller fast din blick innebär inte att hon ”ser dig”. Hon avläser med intensiv uppmärksamhet hur du ser och reagerar på henne själv.

Åsa Waldau.
Åsa Waldau. Foto: Janerik Henriksson / TT

Varför blev just Åsa Waldau Kristi Brud?

– Personer som Åsa vill stå i centrum och ha en publik. Men de har ibland nedsatt förmåga till medkänsla, hänsyn och respekt för andra. När omgivningen håller emot utan att vara fientlig, kan dessa personer fungera bra i samhället. Men i Knutby fick de som sa ifrån lämna församlingen. Hennes behov av uppmärksamhet, beröm, bekräftelse och lydnad trappades upp. 

– Storhetsidéers andra sida är paranoia. Åsa ville framträda som kändis i media men blev ängslig på hemmaplan. Hon vågade inte möta grannar på Ica och kom inte till sina barns skolavslutningar. Hon satt
hemma i sin stuga bakom mur och staket omgiven av utvalda, betjänande medlemmar.

Hur fick hon med sig folk?

– Som predikant värvade Åsa framför allt unga människor till Knutby genom love bombing.
Hon brukade säga, jag ser att du har en större uppgift än du vet om. Gud vill mer med dig.

– Åsa hade vanan att kritisera en medlem för vad som helst. Hur man håller i sin kaffekopp, hur man talar, hur man ser ut i blicken. En medlem som av detta blir osäker och rädd, men ändå stannar hamnar i en normaliseringsprocess. 

– För att trycka ned och styra medlemmar använde Åsa sig av grupptryck. Medlemmars självkänsla och integritet bröts gradvis ned i lydnadskulturen. Jordens undergång var enligt Åsa nära. Den som var utfrusen och fel skulle hamna i helvetet. Åsa kunde senare säga att en mobbad medlem blivit rätt. Den upplevde då en euforisk lättnad i gemenskapens värme. Man gjorde sen allt för att anpassa sig och inte råka i onåd igen. Att kämpa för att bli rätt och få nåd av Åsa beskrivs av medlemmar som en kamp på liv och död.

Daniel Linde, Åsa Waldau och Samuel Frankner innan rättegången 20004.
Daniel Linde, Åsa Waldau och Samuel Frankner innan rättegången 2004. Foto: Jonas Ekströmer

Vad krävs av en person för att den ska kunna leda en sekt som den i Knutby?

– I samspelet mellan den här typen av ledarskap med maktmissbruk och anhängare, bjuds först på en till synes gränslös kärlek och uppskattning. Medlemmar sänker då sin gard och anförtror sitt innersta. Sektledaren söker efter medlemmars svaga punkter som kan vara minnen av svåra upplevelser, pinsamma familjehemligheter eller handlingar man ångrat.

– Bekännelserna vänds sedan mot medlemmen, som en hållhake. I normaliseringsprocessen tar medlemmen på sig skuld, skam och gör allt för att bli återupptagen i gemenskapen. I Knutbys extrema fall har medlemmen förlorat sin egen vilja och upplevt sig som ledarens förlängda robotarm. I vardagligt tal kallas detta att vara hjärntvättad.

Nyheter24 har försökt att nå Åsa Waldau genom hennes tidigare advokat, som uppger att hon inte ger någon kommentar.

stats