P-gelen påminner om alkogel i texturen och smörjs in dagligen.
P-gelen påminner om alkogel i texturen och smörjs in dagligen. - Foto: Shutterstock

Preventivmedel för män på gång – kan vara klart om fem år

Ett spermiedödande gel som dagligen smörjs in på axlarna – och sedan skyddar mot oönskade graviditeter. Så ser ett framtida p-medel för män ut, och då kan det vara ute på marknaden.


På 1960-talet introducerades p-piller för kvinnor på marknaden. 70 år senare utvecklar nu forskare ett hormonellt preventivmedel för män. Det handlar om en gel som innehåller hormonerna nestorone och testosteron som tillsammans hämmar spermieproduktionen.

Forskningsstudien startade 2018 och innefattar just nu 420 par i USA, Chile, Italien, England, Storbritannien Kenya och Sverige. 

Tidigare har man tittat på eventuella biverkningar – och till skillnad mot p-piller så har de varit få. Det som märkts av hos vissa testpersoner är påverkan på humöret, ökad sexlust, ökad muskelmassa och svettningar. 

I fasen som pågår just nu testas säkerheten i verkliga livet hos heterosexuella par med aktivt sexliv. Resultatet hittills är noll graviditeter.

– Det ser väldigt lovande ut. Vi har ett koncept som verkar fungera, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet, som är med och leder studien för de 50 svenska paren som deltar. 

Kristina Gemzell Danielsson. Foto: Ulf Sirborn

Minst fem år

Studien har kommit ungefär halvvägs. På grund av pandemin har den gått långsammare än förväntat, eftersom man inte kunnat rekrytera några nya par.

– Det gäller globalt i alla länder. Däremot har vi kunnat ta hand om och fortsätta med de paren vi redan har, säger hon.

Det som återstår att undersöka i en sista testfas är hur lång tid det dröjer innan fertiliteten kommer tillbaka. Inget tyder på att den inte skulle göra det när gelen slutar att användas, men för att forskningen ska vara tillförlitligt krävs en studie.

Däremot dröjer det innan preventivmedlet är redo för apoteken. Enligt Gemzell Danielsson skulle det kunna vara klart om fem år, men det troliga är att det dröjer några år till – beroende på testresultat och finansiering.

– Det är jättestrikta regler när ett läkemedel ska registreras och tar väldigt lång tid, säger hon. 

Hur funkar den?

Gelen smörjs in dagligen på axlarna och överarmarna. Efteråt är det viktigt att undvika kontakt med andra människor i fyra timmar efter användning. Man får inte heller duscha. 

– Vi hoppas att allt ska bli mycket smidigare på sikt, säger Gemzell Danielsson.

Ett problem är att om mannen slarvar, så är det fortfarande kvinnan som blir oönskat gravid. 

– Jag tycker det är fel tänkt. Att det är antingen han eller hon. Det kan vara så att båda vill använda någonting, säger hon men medger samtidigt att det komplicerar testprocessen.

– Det är en utmaning. Inte bara för det krävs mer resurser, det är även mer komplicerat. När kvinnliga preventivmedel testas behövs ju bara en person.

Att det är en gel istället för ett piller gör att man kan ge en lägre dos hormoner. 

– Är det piller får man potentiellt fler biverkningar, säger Gemzell Danielsson.

Vill du delta i studien? Det är ett krav att du bor i Stockholm eftersom du måste komma på täta kontroller till Karolinska sjukhuset.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!