Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon, är kritisk mot de många avslagen på kontaktförbud.
Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon, är kritisk mot de många avslagen på kontaktförbud. - Foto: Unizon och Anders Wiklund/TT

Endast en av fyra beviljas kontaktförbud: "Ett svek"

Efter de senaste veckornas kvinnomord har diskussionen om rättsliga åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor fått nytt liv. Statistik från Åklagarmyndigheten visar samtidigt att tre av fyra som ansöker om kontaktförbud nekas rätt till skydd.


Fem kvinnor har dödats inom loppet av tre veckor i Sverige. I samtliga fall är den misstänkte gärningsmannen en man som kvinnorna haft någon form av relation till. Läs mer om de dödliga våldsdåden här. 

Dåden har gett upphov till en diskussion om bristen på politiska och rättsliga åtgärder för att förebygga och stoppa mäns våld mot kvinnor. En av de diskuterade åtgärderna är kontaktförbud – vilka, enligt Åklagarmyndighetens statistik, endast beviljas i ett av fyra fall. 

"Ett svek från samhället"

Enligt Rebecka Andersson, generalsekreterare vid organisationen Unizon som samlar över 130 tjej- och kvinnojourer, har avslagen ett stort signalvärde för de våldsutsatta kvinnorna.

– Det blir ju en signal från samhället att de inte är skyddsvärda när ansökan avslås, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

Rebecka Andersson. Bildkälla: Unizon

– Av kvinnorna uppfattas det generellt som ett svek från samhället. Man tror inte på oron och rädslan hos de här kvinnorna. Det gör i sin tur att kvinnorna själva måste göra vad de kan för att överleva, till exempel genom att fly och gömma sig. Men egentligen är det ju männen som inte ska kunna röra sig fritt, inte offren som inte gjort något fel. 

"Bör höja sin kompetens om mäns våld mot kvinnor"

Andersson pekar vidare på två aspekter som skulle kunna förändra, och förbättra, våldsutsatta kvinnors förutsättningar när det gäller kontaktförbud.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Det ena är att åklagarmyndigheten bör höja sin kompetens och kunskap om mäns våld mot kvinnor överlag för att förstå att dessa kvinnor faktiskt är rädda för sina liv. Det andra är att förena kontaktförbud med fotboja direkt när man gjort en riskbedömning för hur farlig en våldsutövande man bedöms vara, säger hon till Nyheter24

"Till för att användas i relationsärenden"

Det främsta skälet till att kontaktförbud inte beviljas är, enligt Mehrdad Sanaei, senior åklagare vid Göteborgs åklagarkammare, att förutsättningarna inte uppfylls. 

– Ibland ansöker folk om kontaktförbud utan att egentligen veta vad syftet är. Kontaktförbud är i första hand till för att användas i relationsärenden. Är det något enstaka tillfälle och en vilt främmande person, då kan inte kontaktförbud komma ifråga, och sådana anmälningar har det funnits gott om, säger Sanaei till TT

Är du våldsutsatt? 

Då kan du vända dig till Unizonjourer.se. Där finns kontakt till kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer runt om i hela landet. Jourerna stöttar via chatt, telefon och ansikte mot ansikte. Det är gratis och du behöver inte berätta vem du är. 

/
Senaste nytt

Uppgifter: Dåd lamslår tågtrafik Ryssland–Kina

Misstänkt mordförsök på frisörsalong – person skadad med vasst tillhygge

Ett misstänkt mordförsök har inträffat på en frisörsalong i Kinna, i Marks kommun, skriver polisen på sin hemsida.

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Polisen rapporterar om brand, Göteborg

"Brand i lägenhet vid Stigberget.", skriver polisen på sin hemsida.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

1 timme sedan
Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ale

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan sopbiloch fotgängare har inträffat vid Älvängen.", skriver polisen på sin hemsida.