2020 mördades 13 kvinnor av män de kände.
2020 mördades 13 kvinnor av män de kände. - Foto: Johan Nilsson/TT, Jessica Gow/TT

Fem kvinnor mördade på tre veckor – detta har hänt

Ung kvinna misstänkt mördad av sin sambo. 44-årig kvinna död efter attack i Linköping. 18-årig kvinna mördad i Höör. Den senaste tiden har många fall av män som misstänkts mördat kvinnor förekommit – vilket fått stor uppmärksamhet i samhället.


31 mars

Kvinnan i Höör hann bara bli 18 år innan en 26-årig man berövade henne livet, vilket han senare erkände. Hon försvann spårlöst och ett flertal människor gick ut för att leta efter henne då ingenting pekade på att hon försvunnit frivilligt. 24 timmar senare hittas hon död.

3 april

En kvinna knivhuggs till döds i en lägenhet i Flemingsberg, södra Stockholm. Polisen hittade henne med svåra skador efter att ett vittne ringde in till larmcentralen och hon fick åka akut till sjukhuset. Halv ett på dagen meddelades det att kvinnan avlidit till följd av attacken som misstänks vara gjord av sambon. Vid mordet blir barnen vittne.

15 april

Liknande skedde i Älta i Nacka kommun, där en nybliven mamma misstänks ha blivit mördad av sin sambo – i samma lägenhet som parets bebis befann sig. Polisen konstaterade direkt att kvinnan utsatts för yttre våld och att det handlar om knivhugg. Mannen nekar dock till brott. Den 19 april häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. 

15 april

Mitt på blanka dagen attackeras en 44-årig kvinna av sitt ex i en gångtunnel, mitt framför chockade vittnen, i Linköping. Hon dör av skadorna och mannen häktas den 16 april på sannolika skäl misstänkt för mord. 

17 april

Så sent som i lördags misshandlade en man en kvinna på öppen gata i Alvesta, strax innan klockan 13.00 på dagen. När polisen väl var på plats konstaterades kvinnan död. Mannen hittades i en närliggande lägenhet och greps för mord. Den 19 april häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

315 kvinnor

Varje år mördar cirka 13 män någon kvinna de haft eller har en relation till, enligt statistik från BRÅ. Det kan vara att mannen är ex-pojkvän till en kvinna som gått vidare från relationen och skapat ett eget liv – något mannen inte gillar. Inte sällan missbrukar han också, eller lider av psykisk ohälsa. 

Att kvinnor mördas av män i deras närhet är ingenting nytt. Enligt en tio år lång granskning gjord av Aftonbladet har minst 315 kvinnor mördats av en man, pojkvän eller ex sedan 1 januari år 2000.

Lång process

Morden kommer sällan plötsligt. Det är en utdragen process som innefattar både fysisk och psykisk misshandel, kontroll och svartsjuka. Ibland kan det hända att båda parter i relationen sökt vårdhjälp – kvinnan för sina fysiska skador och mannen för sitt psykiska mående.

Moa Mannheimer, psykolog och utredare på Socialtjänsten, menar att det är just här som samhället måste förbättras.

– De olika samhällsaktörerna måste samarbeta mer för att skydda ett brottsoffer men också fokusera på insatser för att motverka våld bland gärningspersoner. Oftast är det inte en insats som räcker. Om en våldsam man har ett missbruk räcker det inte bara att hjälpa honom med missbruket, man måste jobba med flera, parallella insatser till både brottsoffer och gärningsperson, förklarar hon för Expressen.

"Var är vrålet?"

Flera kända ansikten har reagerat. En av dessa är Centerpartiets Annie Lööf, som i ett långt inlägg på Facebook ifrågasätter sina kollegors tystnad och kräver en förändring.

"Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? Den gemensamma signalen?"

Hon skriver vidare att hon är redo att sätta sig ned på partiledarnivå för att skapa förändring.

"De män som mördar och misshandlas ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är så vidrigt och så fruktansvärt. Män som hatar kvinnor. Usch."

Nollvision

Enligt rikspolischefen Anders Thornberg prioriteras fall av mäns våld mot kvinnor lika högt som gängbrottslighet. Han berättar i en intervju med TT att det för två år sedan avsattes 350 miljoner kronor för att införskaffa särskilda utredare med specialistkunskap på ämnet, samt för att framställa effektivare metoder för att bättre kunna utreda sådana brott.

Enligt Thornberg har polisen en nollvision för mäns våld mot kvinnor, därav satsningen. Men för att ta itu med de grundläggande problemen krävs det förebyggande arbete inom socialtjänst, rättsväsende och kriminalvård, menar han.

"Var är alla krav?"

Även kriminologen Nina Rung skrev ett uppmärksammat Instagram-inlägg om de senaste veckornas händelser och ifrågasätter även hon politikerna:

"Var är ni när kvinnors liv släcks? Var är ni när barn står utan sin mamma? Var är alla krav? Var FAN är presskonferenserna? Och VAR är alla män som säger STOPP!? SLUTA slå, våldta, förnedra, skrämma och döda?? VAR?!"

Bjuder in till partisamtal

Efter Annie Lööfs inlägg skickade Sveriges jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) ut en intresseanmälan till gemene partiledare.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten. Det är en fråga om liv och död, säger hon till TT.

Befinner du dig i en destruktiv relation, eller misstänker att någon i din närhet gör det?

Kontakta kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.