Söndag 16 Maj
Stockholm

Tegnell: Janssens vaccin kan villkoras till de över 65 år

Anders Tegnell uppger att det kan vara aktuellt att villkora även Janssens vaccin.
Anders Tegnell uppger att det kan vara aktuellt att villkora även Janssens vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Europeiska läkemedelsmyndigheten meddelade i tisdags att Janssens vaccin kan kopplas till mycket ovanliga, men allvarliga, biverkningar. Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell att vaccinet kan komma att erbjudas enbart till personer över 65 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under tisdagen som den  Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) gav sitt utlåtande om Janssens vaccin mot covid-19. I utlåtandet konstaterade de att det fanns en möjlig koppling mellan vaccinet och ovanliga biverkningar såsom blodproppar. Läs mer om det här.

Tegnell: "Kommer inte göra någon stor nytta"

På onsdagsmorgonen säger statsepidemiolog Anders Tegnell att man inom EU måste komma överens om en gemensam linje för hur Janssens vaccin ska användas. En möjlig linje är att, likt beslutet kring Astra Zenecas vaccin, att endast erbjuda vaccinet från Janssen till personer över 65 år.

Anders Tegnell. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

– Det är en av flera möjliga varianter som vi ska titta på och stämma av med våra kolleger i Europa, säger han i en intervju med SVT:s ”Morgonstudion”.

Men samtidigt betonar Tegnell att vaccinet kan bli överflödigt eftersom de flesta svenskar över 65 år inom kort kommer att vara vaccinerade redan. 

– Om det blir ett vaccin som bara kan användas till äldre, då kommer inte göra någon stor nytta, säger han. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela