Söndag 9 Maj
Stockholm

Nytt svenskt fall av Astra-biverkning – kvinna över 65 vårdas

Astra Zenecas vaccin och iva.
En svensk kvinna i 70-årsåldern intensivvårdas nu efter att ha drabbats av flera blodproppar. Foto: Björn Larsson Rosvall/Anders Wiklund/TT

Efter rapporter om biverkningar pausades användningen av Astra Zenecas vaccin i Sverige, men återupptogs i slutet av mars för de över 65 år – med hänvisning till att främst unga drabbas. Nu har en svensk kvinna i 70-årsåldern drabbats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter flera europeiska inrapporterade fall av en blodrelaterad biverkning beslutade Folkhälsomyndigheten att personer under 65 år inte längre ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin. 

De över 65 år har dock fortsatt vaccinerats med vaccinet eftersom unga i huvudsak ska ha drabbats av den ovanliga biverkningen. Läs mer om det här. 

Vaccinerad kvinna i 70-årsåldern intensivvårdas

Totalt har drygt 429 000 personer vaccinerats med Astra Zenecas vaccin "Vaxzevria" i Sverige och endast fyra fall med biverkningar har rapporterats in. Det fjärde fallet är dock exceptionellt: det är den första drabbade som är över 65 år. 

Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, beskrivs av Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson som en annars "väsentligt frisk" person, enligt Omni som hänvisar till TT. 

Trots detta drabbades kvinnan alltså av en koagulationsrubbning, i form av blodproppar, efter att hon vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Nu intensivvårdas kvinnan. 

"Påverkar inte konklusionerna"

Men enligt Arthurson hanteras det nya fallet på samma sätt som tidigare fall, vilka istället berör två kvinnor i 60-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern.

– Min bild är att om det finns enstaka fall som sticker ut från majoriteten, till exempel gällande ålder, så påverkar inte det nödvändigtvis konklusionerna, säger hon till TT. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela