Genrebild från vårdcentral och Astra Zenecas vaccin.
Nu har regionen bestämt att debitera de som vägrar Astras vaccin på plats. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Tackade nej till vaccin och fick räkning – anmäler regionen

Det är inte förrän vid själva vaccinationstillfället som man informeras om vilken vaccinsort man får i Region Kalmar. De som då tackar nej till vaccinet får ändå betala 200 kronor för sitt besök – vilket lett till att ett par JO-anmält regionen.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur vårdpersonal på flera vårdcentraler runtom i landet vittnar om ilska när patienter erbjuds Astra Zenecas vaccin. Detta efter rapporter om den ovanliga, men ändå förekommande, biverkningen med blodproppar. 

Av ovan nämnda anledning tackade ett par i Region Kalmar nej till Astra Zenecas vaccin efter att de kallats till vaccinering i april. Men kort därefter mottog paret en faktura på 400 kronor för sina respektive besök.

Paret JO-anmäler regionen för avgiften

Nu har mannen valt att JO-anmäla Region Kalmar. Han menar att han aldrig skulle ha besökt vårdinrättningen om han hade vetat vaccinsorten i förväg. Därmed ska han, enligt egen utsaga, ha utsatt sig själv, sin partner och övriga personer för eventuell smitta i onödan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidare liknar mannen avgiften på 200 kronor vardera med att det vore som att besöka en affär för att köpa fläsk – för att där bara bli erbjuden bananer.

– Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, skriver mannen i sin JO-anmälan, enligt SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.