Genrebild från vårdcentral och Astra Zenecas vaccin.
Nu har regionen bestämt att debitera de som vägrar Astras vaccin på plats. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Tackade nej till vaccin och fick räkning – anmäler regionen

Det är inte förrän vid själva vaccinationstillfället som man informeras om vilken vaccinsort man får i Region Kalmar. De som då tackar nej till vaccinet får ändå betala 200 kronor för sitt besök – vilket lett till att ett par JO-anmält regionen.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur vårdpersonal på flera vårdcentraler runtom i landet vittnar om ilska när patienter erbjuds Astra Zenecas vaccin. Detta efter rapporter om den ovanliga, men ändå förekommande, biverkningen med blodproppar. 

Av ovan nämnda anledning tackade ett par i Region Kalmar nej till Astra Zenecas vaccin efter att de kallats till vaccinering i april. Men kort därefter mottog paret en faktura på 400 kronor för sina respektive besök.

Paret JO-anmäler regionen för avgiften

Nu har mannen valt att JO-anmäla Region Kalmar. Han menar att han aldrig skulle ha besökt vårdinrättningen om han hade vetat vaccinsorten i förväg. Därmed ska han, enligt egen utsaga, ha utsatt sig själv, sin partner och övriga personer för eventuell smitta i onödan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidare liknar mannen avgiften på 200 kronor vardera med att det vore som att besöka en affär för att köpa fläsk – för att där bara bli erbjuden bananer.

– Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, skriver mannen i sin JO-anmälan, enligt SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.