Söndag 9 Maj
Stockholm

Vaccinkaos på vårdcentralerna när patienterna vägrar Astra Zeneca

Patienter som inte vill ha Astras vaccin beter sig illa.
Patienter som inte vill ha Astras vaccin beter sig illa. Foto: Anders Wiklund/Jessica Gow/TT

Stämningen på flera vårdcentraler runt om i landet är både otrevlig och hotfull. Anledningen är ilska hos patienter som bojkottar Astra Zeneca – och vill ha ett annat vaccin.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter larmet om blodproppar har skeptisismen växt mot Astra Zenecas vaccin. De allra flesta tar sina sprutor ändå eftersom fördelarna överväger nackdelarna – men långt ifrån alla. 

I SVT:s Morgonstudion berättade Johan Styrud överläkare Danderyds sjukhus, att Region Stockholm har tvingats slänga hundratals doser efter att patienter tackat nej till sina sprutor. 

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset har tvingats göra sig av med doser efter att folk vänt i dörren, skriver Expressen.

Blivit utskälld

Nu kommer larm om att stämningen på flera vårdcentraler runt om i landet blivit hård och på gränsen till hotfull. 

Kristina Fant, verksamhetschef på Lidingö vårdcentral, har blivit utskälld ”otaliga gånger" av patienter som blivit arga när de erbjudits Astras vaccin. 

– Jag tänker att många i samhället mår väldigt dåligt just nu. Det finns en otålighet och frustration som tar sig olika uttryck när man inte får det man vill eller tycker sig ha rätt till. Det är känslor som vi får respektera, säger hon till TT enligt Svenska Dagbladet.

Även i Dalarna har vårdpersonalen blivit bemötta med oro och ilska, något Nyheter24 rapporterat om tidigare.

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot nästintill hot, sa Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna till P4 Dalarna då och fortsatte:

– Patienter som säger vi vet att ni har ett annat vaccin i lokalen jag kräver att få det innan jag går härifrån. 

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm, säger att han bar hört talas om ett fåtal som är oroliga för Astras vaccin.

– Vi får vissa signaler, det finns en viss oro mot en del vaccin. Sen är det många som säger viktigast är att bli vaccinerad. De tar vad som är godkänt och bedömds ha bra effekt och låg risk, säger han till Nyheter24.

Magnus Thyberg. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Sällsynta fall med biverkningar

Under tisdagen kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationerna från Astras vaccin blir kvar. Det innebär att ingen i Sverige under 65 år ska ta deras sprutor.

För de under 65 som fått en första dos av Astras, erbjuds nu en andra spruta från Pfizer eller Moderna. 

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid tisdagens pressträff.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela