Tidigare dykinsats i Bävån efter Wilma.
Tidigare dykinsats i Bävån efter Wilma. - Foto: Privat

Ny dykinsats efter Wilma, 17 – likhund har markerat i Bävån

Wilma Andersson mördades i november 2019, men hennes kropp har aldrig hittats. Nu ordnar en frivilligorganisation en tredje och sista dykning efter den 17-åriga flickan i Bävån i Uddevalla.


För drygt ett och ett halvt år sedan mördade Tishko Ahmed sin flickvän Wilma Andersson. Hennes huvud hittades i parets gemensamma lägenhet, men 17-åringens kropp har inte hittats trots massiva sökinsatser i, och kring Uddevalla.

När hovrätten sänkte straffet för Ahmed från livstid till 18 års fängelse, hörde Wilmas mamma Linda Andersson av sig till Marcus Göthberg som är dykare. De båda har lärt känna varandra under tidigare sökinsatser efter 17-åringen. 

– Linda ringde och grät, och sa snälla Marcus kan inte du göra någonting, säger han till Nyheter24.

En minnesstund hölls för Wilma i Herrestads kyrka. Foto: TT

Likhund har markerat område

I december anordnade han därför en dykinsats med över 100 frivilliga dykare i Bävån som rinner genom centrala Uddevalla. 

Inget spår hittades efter Wilma, men de som deltagit i sökandet skapade Facebookgruppen "Räddningsdykare räddningsbåtar Sverige" – en grupp som sedan dess gjort flera dyk efter försvunna personer runt om i landet. 

Gruppen har under året gjort ännu en insats i Bävån utan resultat, men på lördagen den 1 maj gör de ett nytt försök. En likhund har markerat på ett 350 meter långt stycke av ån – och där ska 13 dykare ge sig ner i vattnet. 

– Jag pratade med Linda och hon ville så gärna att vi skulle göra en sista insats och försöka plocka upp eller hitta något, om det finns något kvar, säger Marcus Göthberg. 

Marcus Göthberg var med och drog igång "Räddningsdykare räddningsbåtar Sverige". Foto: Privat

Tredje och sista dykningen

Skillnaden mot de två tidigare insatserna är att dykarna nu ett specifikt område att söka i, och inte hela ån. Enligt Göthberg är området medelsvårt att leta i.

– Man ser en, en och en halv meter ungefär, men det har inte regnat på ett tag och det hjälper oss, säger han och fortsätter: 

– Det är tredje insatsen, och det här det sista vi gör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!