Stockholm

Nya mätningen visar: Rekordlågt förtroende för Anders Tegnell

Förtroendet för statsepidemiolog Anders Tegnell är rekordlågt.
Förtroendet för statsepidemiolog Anders Tegnell är rekordlågt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenskarnas förtroende för myndigheterna under den rådande pandemin har sjunkit och likaså förtroendet för statsepidemiolog Anders Tegnell. Samtidigt tycks allt fler känna tillit till socialminister Lena Hallengren (S).


Läs mer

I en ny Ipsos-mätning, som utförts på uppdrag av Dagens Nyheter, genomfördes 1 239 intervjuer med röstberättigade svenskar angående den pågående coronakrisen.

Resultatet visar, enligt DN, att svenskarnas oro för smittan har minskat, samtidigt som allt fler uppger att de varken litar på statsepidemiolog Anders Tegnell eller Folkhälsomyndigheten. 

Förtroendet för Tegnell minskar 

Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TT

Totalt 52 procent uppger att de känner förtroende för Tegnell och 23 procent uppger att de inte känner förtroende för statsepidemiologen. 

Ökad tillit till Hallengren 

Den person som, i mätningen, sticker ut i mer positiv bemärkning är socialminister Lena Hallengren (S). De som tycker att Hallengren hanterar coronakrisen på ett bra sätt har ökat från 24 procent till 34 procent sedan februari. 

Lena Hallengren. Foto: Marko Säävälä/TT

Sedan den förra mätningen i februari har Hallengren meddelat att hon drabbats av bröstcancer som hon opererats och behandlats för med cellgifter. Det kan, enligt Ipsos opinionsanalytiker, ha bidragit till det ökade förtroendet.

– Man kan inte utesluta att en del av det förbättrade betyget för Lena Hallengren kan bero på sympatier för att hon klarar jobbet trots att hon genomgår en cancerbehandling, säger Nicklas Källebring till DN.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.