En ny svensk studie visar att risken för skilsmässa ökar när kvinnor befordras till högavlöande yrkespositioner.
En ny svensk studie visar att risken för skilsmässa ökar när kvinnor befordras till högavlöande yrkespositioner. - Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT och Vilhelm Stokstad/TT

Ny studie: Risken för skilsmässa ökar när kvinnor befordras

De senaste decennierna har allt fler kvinnor intagit chefspositioner – både i privat och offentlig sektor. Men att som kvinna befordras till en högavlönad position kan innebära slutet för ett äktenskap, visar ny forskning.


I en färsk studie, där svensk registerdata av par som skiljt sig i 50-årsåldern analyserats, visar det sig att en befordran bland gifta kvinnor kan kosta dem ett helt äktenskap – åtminstone om detta äktenskap varit ojämställt från början och om kvinnan är yngre än mannen.

Dubbelt så vanligt med skilda kvinnor på toppositioner

Bland de som befinner sig på toppositioner rent yrkesmässigt, och som därmed är både högavlönade och erhåller hög status, är det dubbelt så vanligt att kvinnor är skilda i jämförelse med män på samma positioner. 

Studiens resultat visar att skilsmässan inträffat efter att kvinnan gjort karriär och blivit befordrad – något som inte inträffade för män.

Johanna Rickne. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

– Vi studerade både män och kvinnor, men vi fann ingen effekt av befordran på skilsmässa bland män, säger Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

Ålder och jämställdhet avgörande faktorer

Studien visar att åldersskillnaden mellan gifta partners och jämställdheten i äktenskapet är avgörande faktorer för hur stor risken för skilsmässa är när en kvinna befordras. 

Mer specifikt visar den att par som är någorlunda jämnåriga och som delat upp sin föräldraledighet jämlikt inte i lika stor utsträckning skiljer sig efter att kvinnan får ett toppjobb. 

Få gifter om sig eller blir sambo igen

Medan forskningen inte kunnat konstatera huruvida det är männen eller kvinnorna som initierat skilsmässan så pekar mycket på att männen varit mer drivande i beslutet. 

Foto: Cottonbro/Pexels

– Några mekanismer som inte finner stöd i data är att kvinnorna skulle hitta en ny, "bättre", partner. Det är relativt ovanligt att de kvinnor som skiljer sig efter befordran gifter om sig eller blir sambo med någon, säger Rickne och fortsätter:

– Vi kunde heller inte se något samband mellan inkomstökningen i och med befordran och sannolikheten för skilsmässa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.