Ericsson Globe genomgår ett namnbyte och namnges efter den hyllade DJ:n Avicii.
Ericsson Globe genomgår ett namnbyte och namnges efter den hyllade DJ:n Avicii. - Foto: Amy Sussman/AP/TT och Christine Olsson/TT

Nu byter Ericsson Globe namn till Avicii Arena

En av Sveriges mest ikoniska byggnader, Ericsson Globe, byter namn. Som en symbol för arbetet mot psykisk ohälsa bland unga går den välbesökta arenan nu under namnet Avicii Arena. "Namnet ska signalera hopp", säger Alexandra Björnsson på Trygg-Hansa.


Den Stockholmsbaserade arenan Ericsson Globe, i folkmun känd som Globen, invigdes redan 1989 och har sedan dess varit hem åt otaliga musik- och sportevenemang. 

Men nu byter alltså arenan, som kan titulera sig som världens största sfäriska byggnad, namn. 

Ericsson Globe blir Avicii Arena

I ett samarbete mellan Stockholm Live och stiftelsen Tim Bergling Foundation, inklusive Trygg-Hansa och Bauhaus som är huvudpartners, namnges nu arenan efter den bortgångne världsartisten och DJ:n Tim "Avicii" Bergling

Bergling, som blev 28 år gammal, begick självmord den 20 april 2018.

Tim "Avicii" Bergling. Foto: Amy Sussman/AP/TT

Det nya namnet, Avicii Arena, ska därför fungera som en symbol för det gemensamma arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga. 

– Idén fick vi när vi genomförde Avicii Tribute Concert i december 2019, säger Andreas Sand, vd på Stockholm live som driver Avicii Arena, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

Klas Bergling, pappa till Tim Bergling, talade under hyllningskonserten i december 2019. Foto: Erik Simander/TT

– Att skapa en plats som kunde sprida samma förståelse och gemenskap som genomsyrade den kvällen, med fokus på att göra skillnad. 

"Ska signalera hopp"

Även Alexandra Björnsson, som är barnens försäkringsexpert hos huvudpartnern Trygg-Hansa, betonar hur namnbytet hänger ihop med en vision om gemenskap.

– Namnet ska signalera hopp och framtidstro. Det ska vara en plats för gemenskap och glädje bland ungdomar, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

Tidigare Ericsson Globe heter nu Avicii Arena. Foto: Erik Simander/TT

– Vi som är med i det här initiativet vill visa unga att vi tar psykisk ohälsa på allvar. Vi lyssnar, vi bryr oss, men framförallt: vi agerar. 

Björnsson förklarar vidare att försäkringsbolaget nu planerar en utbildningsinsats i högstadiet för att informera unga om psykisk ohälsa. Genom insatsen ska man även ge unga tillgång till verktyg som ger dem förutsättningarna för att må så bra som möjligt under sin skolgång, och som dessutom gör dem rustade för framtiden.

Mer information om namnbytet och det arbete som kommer att ske vid Avicii Arena finns att läsa på www.aviciiarena.se

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Vid en akut situation, ring 112.

Mind, Självmordslinjen – ring 90 101 eller chatta här. 

BRIS, för barn och unga – ring 116 111 eller chatta här. 

Jourhavande kompis – chatt för unga upp till 25 år. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.