Torsdag 23 Sep
Stockholm

Djur skållades levande – staden stoppar inköp från Kronfågel

Göteborg stad stoppar alla inköp från Kronfågel efter uppgifter om grova missförhållanden.
Göteborg stad stoppar alla inköp från Kronfågel efter uppgifter om grova missförhållanden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Allvarliga missförhållanden har avslöjats vid Kronfågels slakteri i Valla. Bland annat ska kycklingar ha skållats levande. Uppgifterna har lett till en kritikstorm på sociala medier – och nu väljer Göteborg stad att stoppa sina inköp från företaget.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hygienproblem, smutsigt kött, smittoutbrott och kycklingar som skållas levande – det är brister som "200 sekunder" hittat vid Kronfågels slakteri i Valla. I granskningen framkommer det att detta är missförhållanden som funnits sedan en tid tillbaka, och som Kronfågel tidigare lovat att de ska åtgärda. 

Göteborgs stad tar avstånd från Kronfågel

Nu meddelar Göteborgs stad att de beslutat att inte längre köpa in livsmedel från Kronfågel.

– Göteborgs stad har inget avtal direkt med Kronfågel, men Kronfågels produkter går att beställa bland annat till skolor och äldreboenden. Vi ser nu till att den möjligheten begränsas med omedelbar verkan, säger Gustaf Göthberg, ordförande i stadens inköps- och upphandlingsnämnd, till Aftonbladet

Kronfågel kritiseras på sociala medier

På sociala medier låter kritiken mot Kronfågel inte vänta på sig. Kommentarsfältet på ett två dagar gammalt Instagram-inlägg fylls nu av upprörda kommentarer från tidigare konsumenter.

"Läser nu att Göteborg skippar allt som har med Kronfågel att göra, hoppas fler följer efter", skriver en användare. 

"Meddelar härmed att alla era produkter kommer att tas bort i vår stora lokala ICA-butik med omedelbar verkan pga bristande djurhållning, djurplågeri, lögner, oetiskt förfarande", skriver en annan.

"Har varit djupt nedsövda"

Kronfågel själva menar att kycklingarna inte varit vid medvetande när de skållats.

"De har varit djupt nedsövda och helt bedövade, de har alltså inte varit vid medvetande och hjärtat har slutat slå", skriver företaget i ett pressmeddelande

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela