Fotot togs av kidnapparen när Ulrika Bidegård var fastspänd i lådan.
Fotot togs av kidnapparen när Ulrika Bidegård var fastspänd i lådan. - Foto: Skärmdump TV4

Ulrika Bidegårds kidnappning – hölls fånge i låda i fem dygn

Landslagsryttaren Ulrika Bidegård kidnappades och hölls fången och fastbunden i en låda. Fem dygn senare befriades hon av belgiske polisen Tony Soberon – som hon senare gifte sig med. Fallet tas upp i TV4:s "Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård".


År 1993 kidnappades Ulrika Bidegård utanför sitt hem i Bryssel. Fallet som fick stor medial uppmärksamhet i hela Europa slutade lyckligt – men satte djupa spår hos den tidigare landslagsryttaren.

– Det tog bort hela mitt liv kan man tycka, säger hon i TV4-dokumentären "Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård".

Ulrika Bidegård: Familjen och uppväxt i Kungsbacka

Ulrika Bidegård är en före detta svensk landslagsryttare i hoppning. Hon föddes 1964 och växte upp i Onsala i Kungsbacka. 

Hon flyttade till Bryssel för att satsa på ridningen. För att stötta dotterns satsning köpte mamma Lena och pappa Kennet en villa i Saint-Genesius-Rode, en exklusiv förort till Bryssel. Föräldrarna och den då 23-årige lillebror Christian pendlade sedan mellan hemmet i Sverige och Bryssel.

Presskonferensen efter Ulrika fritagits. Foto: Skärmdump TV4

Ulrika Bidegårs ridkarriär

Ulrika Bidegård började rida som elvaåring. Under tio år tränade hon hos Nelson Pessoa, en av världens bästa hoppryttare. Hon red flera världscuptävlingar, Grand Prix och EM. Hon skulle även ha ridit OS i Barcelona 1992, men då blev hennes häst skadad. 

Efter kidnappningen fortsatte hon sin uppåtgående hoppkarriär, men la av kort senare. 

– Jag försökte, men det gick inte att fortsätta. Ridsporten är en så liten värld. Så fort jag dök upp hörde man "där är ju hon". Det var inte roligt längre, något som hade varit en så viktig del av mig, sa hon i en intervju med Hallands Nyheter.

Bilden på Ulrika skickades till familjen Bidegård, men kom fram först efter att hon befriats. Foto: Skärmdump

Kidnappningen av Ulrika Bidegård – hölls i låda

Den 20 januari 1993 överfölls Ulrika av en maskerad man med pistol när hon parkerat bilen vid familjens hem i Bryssel. Hon spändes fast i en ljudisolerad trälåda stor som ett kylskåp, med ögonbindel, munkavel och hörselkåpor. 

Kidnapparen kontaktade Ulrikas familj och krävde 500 000 dollar. Eftersom kidnapparen ringde från en telefonkiosk visste polisen att han befann sig i Bryssel, men det var att han använde Ulrikas bankomatkort som avslöjade honom. 

Klockan 2.30 på natten stormade polisen lägenheten där Ulrika hölls fången, och efter fem dygn fritogs hon av belgisk polis. Den som öppnade lådan var Tony Soberon.

Lådan där Ulrika hölls fången. Foto: Skärmdump TV4

Ulrika Bidegård gifte sig med polisen Tony Soberon

Tony Soberon var den belgiske polis som öppnade lådan där Ulrika hölls fången, och det var han som haft mest kontakt med familjen under de dagarna hon var kidnappad. 

Efter fritagningen började Soberon och Ulrika umgås alltmer och ett och ett halvt år efter kidnappningen gifte de sig.

– Det kände väldigt skönt för han visste allt om mig, han visste om min oro, berättar Ulrika i dokumentären.

Tillsammans fick de barnen Calvin och Cajsa, men är idag skilda.

Tony Soberon bor numera i Belgien. Foto: Skärmdump TV4

Vem kidnappade Ulrika Bidegård? 

En då 30-årig snickare från Halland låg oväntat bakom kidnappningen. Familjen hade anlitat svenska snickare för att lyxrenovera huset i Belgien. Han var tidigare ostraffad och beskrivs som en ”vanlig kille”. 

Mannen dömdes till 15 års fängelse för kidnappning, och fördes efter fyra års fängelse i Belgien till Kumlaanstalten. 30-åringen var svårt skuldsatt, vilket var förklaringen till att han begick brottet.

Ulrika Bidegårds pappa Kennet Bidegård och samtalet

Kennet Bidegård var en framgångsrik affärsman, och det var han som tog emot första samtalet från kidnapparen. 

Under och efter kidnappningen cirkulerade många teorier om varför Ulrika kidnappats. De handlade om att Kennet skulle ha haft skumma affärer för sig, bland annat att han inte betalat för husrenoveringen som kidnapparen gjort. 

Mamman heter Lena Bidegård och är gammal OS-gymnast.

Ulrika och Kennet Bidegård. Foto: Skärmdump TV4

Vad gör Ulrika Bidegård idag?

Idag bor Ulrika i Kungsbacka och arbetar som hopptränare, på bland annat på Svenska ridsportgymnasiet.

Hon är fortfarande starkt påverkad av händelsen.

– Jag vågar inte gå in på en toalett utan fönster, jag flyger inte, säger hon i dokumentären.

Dokumentären Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård sänds onsdagen den 2 juni klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!