Måndag 21 Jun
Stockholm

Åskradar och andra smarta sätt att skydda sig mot blixten

åska-regn
Med åskradar kan du förutse ovädret. Foto: Unsplash / Thomas Oneborg TT

Sommarvärmen ändrar förutsättningarna i atmosfären och helt plötsligt är åskvädret här. Men hur ska man förbereda sig inför åskan och vad kan man göra? Nyheter24 tipsar om åskradar och andra smarta sätt att skydda sig med! 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad är en åskradar?

En åskradar är ett sätt att följa förekomsten av åska och blixtar i realtid. SMHI har en karta i form av en åskradar som lokaliserar var blixten kommer att slå ner. Genom att hålla dig ständigt uppdaterad var åskan befinner sig, kan du undvika ovädret och minska risken av att bli träffad av blixten. 

Hur räknar man avståndet till blixten? 

Logiken bakom en relativt enkel uträkning av blixtens avstånd är kopplad till att blixten är ett ljus som färdas med ljusets hastighet – medan åskan är ett elektriskt ljud som färdas med ljudets hastighet. Om du ser en blixt kan du därför räkna ned till att du hör åskans muller och sedan dela antalet sekunder med tre. Ljuset färdas nämligen betydligt snabbare med sina 300 000 km/s medan ljudet färdas i 0,33 km/s. När du har gjort din beräkning har du fått fram avståndet till blixten från din plats i kilometer. 

  • Hinner du räkna till tre från att du ser blixten tills åskan mullrar är det 1 kilometer till blixten
  • Hinner du räkna till fem är det 1,6 kilometer till blixten

  • Hinner du räkna till tio är det 3,3 kilometer till blixten

Så ofta slår blixten ner i människor varje år

Varje år slår blixten ner ungefär 100 000 gånger i Sverige. Risken att bli träffad av en blixt är relativt liten – men inte omöjlig. SVT:s meteorolog Per Stenborg uppskattar att fem till tio personer träffas av blixten varje år, men att träffas av blixten behöver inte ge dödliga konsekvenser. 

“Jag vaknade upp på marken av att folk stod omkring mig”

Henrik befann sig på en golfbana i Mariefred när blixten slog ner i en glasskiosk. Han har delat med sig av sin erfarenhet till Nyheter24.

– Det började åska och samtidigt så pågick en tävling på banan och alla samlades vid kiosken. Vi beslutade att vi skulle stänga igen för ovädret såg inte ut att gå över. Kiosken hade en plåtlucka som man drog för och låste, och samtidigt som jag tog tag i plåtluckan så slog blixten ner, berättar Henrik.

Han fortsätter.

 – Jag känner hur blixten slår till och det gör fruktansvärt ont i armen, sen vaknar jag upp på marken av att folk står runt omkring mig. Det var såklart väldigt obehagligt och jag blev direkt körd till sjukhuset för att kolla EKG. Jag hade tur. Allt såg bra ut och jag kunde åka hem samma dag.

Så undviker du att bli träffad av blixten

  • Stanna inomhus
  • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning som dator, TV och telefoner
  • Undvik metallstängsel och elektriska ledningar som kan leda blixtströmmen
  • Undvik öppna fält och öppet vatten – blixten söker sig till den högst punkten 
  • Eftersom vatten leder ström ska du undvika att bada ute samt inomhus 
  • Följ väderprognoserna och åskradar som rapporterar i realtid 

Så skiljer sig åska och blixt

När man talar om åskväder syftar många på de mörka åskmoln som mullrar och knallar i atmosfären. Anledningen till att åskan låter är för att åskan är ett elektriskt ljud som uppkommer då molnet värms upp så pass mycket att det nästintill exploderar. En blixt är ett resultat av åskmolnets elektriska urladdningar. Blixten uppstår när urladdningarna skapar en tillräckligt stor spänningsskillnad mellan marken och molnet. Ur spänningsskillnaden kan man då se ett uppflammande ljus i form av en blixt.  

Kommentera
Kopiera länk
Dela