Sommaren ser ut att bli både varm och solig.
Sommaren ser ut att bli både varm och solig. - Foto: Tony Norström/NT Foto och Video Dalarna/SCANPIX/Janerik Henriksson/TT

Stor prognos: Så blir vädret i sommar

Vi har tre härliga sommarmånader framför oss.
Juni, juli och augusti kommer bjuda på både värme och solsken.
– För den som gillar perioder med värme är det absolut en önskvärd situation, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.


Våren bjöd inte på något väder att lägga på minnet, men nu vänder det – på riktigt. Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen väntar toppenväder i Sverige i sommar.

– Om man ser på sommaren som helhet borde vi ha en högtryckssituation över oss ganska ofta. Vi får normala skiftningar i vädret precis som vanligt, men en varm summering över en stor del av Sverige, säger han i SVT Morgonstudion.

Svenska högarna i Stockholms skärgård. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX/TT

Här är det störst solchans

Enligt prognosen är solchanserna störst i landskapen kring Östersjön, och allra solsäkrast ser det ut att bli i ögruppen Svenska högarna i Norrtälje kommun. 

I västra Sverige kan det bli mer regn, men med skiftande väder.

Enligt Cohen är det desto svårare att förutspå hur vädret ska i Norrland. Det beror på om jetströmmen går ännu längre norrut – för då kommer också värmen. 

– Statistiskt sett är det många gånger soligare på den östra sidan och även på en plats som Luleå brukar det vara väldigt soligt, säger meterologen.

Blir det en solig midsommar? Foto: Ulf Palm/TT

Så blir vädret på midsommar 

Hur vädret blir specifikt månad för månad, kan Cohen inte svara på. Och även midsommarvädret är svårt att förutspå redan nu.

– Det blir väldigt svårbedömt, för vi kommer att ligga på gränsen mellan en torr och en rätt varm luftmassa och lite svalare luft i väster. Vi får helt enkelt avvakta med midsommarvädret och ta det när vi närmar oss nästa vecka, säger han i SVT Morgonstudion.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.