Stockholm

Ny prognos: Här är framtidens hetaste yrken

Vilka yrkesgrupper kommer att vara mest eftertraktade i framtiden? Det visar Arbetsförmedlingens nya yrkesprognos.
Vilka yrkesgrupper kommer att vara mest eftertraktade i framtiden? Det visar Arbetsförmedlingens nya yrkesprognos. Foto: Pontus Lundahl/TT och Lise Åserud/NTB/TT

Den som vill ha jobb i framtiden bör satsa på att bli barnmorska, it-specialist eller snickare – åtminstone om man ska tro Arbetsförmedlingens yrkesprognos. Prognosen sträcker sig fram till 2026 och visar att jobbmöjligheterna ser goda ut framöver.


Läs mer

Efter en världsomvälvande pandemi var det många som oroade sig för hur arbetsmarknaden skulle utveckla sig. Men nu kommer Arbetsförmedlingen med positiva besked.

– Trots effekterna av pandemin bedömer vi att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen

Men möjligheterna för yrkesgrupperna skiljer sig åt.

Yrkesgrupperna med bäst framtidsutsikter

I en uppdaterad yrkesprognos har Arbetsförmedlingen kartlagt vilka yrkesgrupper som kommer att vara mest eftertraktade i framtiden. Utsikterna för totalt 180 yrken under 2026 har analyserats och det finns flera "vinnare".

Om fem år väntas de absolut hetaste jobben, med minst konkurrens, finnas inom vården. Det gäller alltså barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. 

År 2026 kommer det dessutom att finnas en hög efterfrågan på civilingenjörer, it-specialister, snickare och elektriker är exempel på yrken som har en fortsatt god arbetsmarknad. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.