Skaraborgs sjukhus har upprättat en lex Maria-anmälan mot sig själva efter det inträffade.
Skaraborgs sjukhus har upprättat en lex Maria-anmälan mot sig själva efter det inträffade. - Foto: Adam Ihse/TT

Gravid kvinna fick inte vård på närmaste sjukhus – barnet dog

En gravid kvinna, som bedömdes vara i stor risk att få moderkaksavlossning, drabbades av vaginala blödningar, men fördes inte till det närmaste sjukhuset. När hon väl fick vård på ett sjukhus längre bort hade barnet dött i magen.


Kvinnan, som var gravid i vecka 28, hade tidigare bedömts vara i riskzonen för att drabbas av tidig moderkaksavlossning, vilket kan medföra livsfara för både kvinna och barn.

Men när kvinnan drabbades av vaginala blödningar och skulle föras till sjukhus fick ambulansen instruktioner från Skaraborgs sjukhus att istället transportera henne till ett mer avlägset sjukhus. Detta med hänvisning till hur långt gången kvinnan var i sin graviditet.

Kvinnans barn dog i magen 

Väl på sjukhus hade barnet avlidit i magen och kvinnan blödde fortfarande kraftigt. Efter ett akut kejsatsnitt slogs det fast att hon drabbats av en total moderkaksförlossning och svåra koagulationsrubbningar.

Sjukhuset upprättar lex Maria-anmälan

Nu har Skaraborgs sjukhus, enligt Falköpings tidning, upprättat en lex Maria-anmälan mot sig själva. 

I anmälan uppger vårdinrättningen att kvinnan hamnade i ett mer kritiskt tillstånd på grund av att hon inte fördes till sjukhuset som i detta fall låg närmare.

Enligt sjukhusets analysgrupp är det dock inte möjligt att säga huruvida barnet hade överlevt även om kvinnan hade förts till Skaraborgs sjukhus.

Kvinnan själv har uppgett att hon lider psykiskt av det inträffade och att hon upplever att hennes liv riskerades i och med sjukhusets beslut. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!