Stockholm

Richard Bergström: Planerar för tredje och fjärde vaccindos

Svenskarna kan få totalt fyra vaccindoser mot covid-19.
Svenskarna kan få totalt fyra vaccindoser mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström har sedan tidigare sagt att Sverige kommer att få uppdaterade vaccin som ger ett högre skydd mot deltavarianten av covid-19. Nu uppger även Bergström att det kan bli tal om en fjärde vaccindos.


Läs mer

Den så kallade deltavarianten av covid-19 har blivit den dominerande mutationen i flera av landets regioner och på grund av dess spridning har flera läkemedelsföretag tagit fram uppdaterade vaccin.

Dessa nya vaccin kommer att levereras till Sverige från och med september-oktober, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Aktuellt med både tredje och fjärde vaccindos

Nu berättar den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström att det inte lär räcka med en tredje dos av det uppdaterade vaccinet, utan att det på sikt kan behövas en fjärde eller ännu fler.

– Att det blir en tredje dos står utom tvivel. Alla som blivit fullvaccinerade i Sverige kommer sannolikt att behöva en tredje och en fjärde dos, säger Bergström till Aftonbladetoch fortsätter:

– Även om det skulle sakta in med mutationerna är det sannolikt att man kommer att behöva ge boosterdoser regelbundet. Kanske var tredje, fjärde år. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.