Varför blir man sjuk så ofta när man blir ledig? Nyheter24 har svaret!
Varför blir man sjuk så ofta när man blir ledig? Nyheter24 har svaret! - Foto: Anders Wiklund/TT och Isabell Höjman/TT

Därför blir du sjuk så fort du är ledig – och så kan du förhindra det

Du har jobbat häcken av dig i månader och äntligen får du gå på din välbehövliga ledighet, men så händer det som inte får hända – du blir sjuk innan du ens hunnit landa i semestern. Men går det att förhindra? Nyheter24 reder ut fenomenet med hjälp av forskaren Dan Hasson.


Antingen är du en av de som mer ofta än sällan slås av feber och förkylning så fort du går på ledighet, eller så känner du garanterat någon som drabbas av detta vareviga semester.

Men finns det någon sanning i det här – och vad beror det i så fall på? Nyheter24 har pratat med Dan Hasson, forskare och författare som doktorerat i stresshantering och hälsopromotion, om fenomenet.

Varför blir man sjuk när man är ledig?

Enligt Hasson har fenomenet då man blir sjuk de första dagarna på sin semester faktiskt ett namn: "leisure sickness", eller på svenska "fritidssjukan".

– Mekanismerna för detta är inte helt klarlagda, men en delförklaring som har visst stöd är förenklat att immunsystemet har förmåga att skjuta upp en sjukdom tills vi har tid att ha den, säger han och fortsätter:

Foto: Isabell Höjman/TT

– När vi är stressade är det inte ändamålsenligt att känna efter hur vi mår, men när vi väl börjar slappna av kan symtomen bli mer märkbara.

Det är med andra ord stress som tycks ligga bakom sjukdomen som slår till. 

Kan man förhindra att bli sjuk på semestern?

Men finns det då någonting man kan göra för att undvika att drabbas av fritidssjukan under semester? 

– Det finns mig veterligen inga forskningsstudier på detta, men utifrån hur fritidssjukan tros uppstå är det rimligt att tro att nedvarvning några dagar före semestern möjligen skulle kunna motverka detta, säger Hasson till Nyheter24

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli sjuk när du går på semester?
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.