Solskyddsfaktor
Hur länge håller en solkräm? - Foto: TV4/Leif R Jansson / TT

Så länge håller din solskyddsfaktor: ”Då är det dags att slänga"

Apotekschefen Anneli Bark gästade nyligen Nyhetsmorgon i TV4. Då pratade hon bland annat om hur länge solskylddsfaktorn håller och när det kan vara läge att slänga.


Det var i tisdagens Nyhetsmorgon som Apotekschefen Anneli Bark diskuterade hemapotek, insektsbett och hållbarhet för läkemedel. 

– Vill man se över och kanske fylla på sitt hemapotek kan man börja med att se över vad man har hemma. Kontrollera hållbarheten på produkterna och rensa bort sånt som är gammalt där utgångsdatum passerat. 

– Men är det gammalt då bara för att utgångsdatum passerat? Vissa saker känner man ju kanske håller längre än det står på förpackningen, frågar programledare Johan Macéus.

När ska man slänga solkräm?

– Jag rekommenderar inte att man använder saker som har passerat utgångsdatum. Det finns där av en anledning. Framförallt läkemedel. Och det ska inte slängas i papperskorgen utan lämnas in på apotek, berättar Anneli. 

Annelie Bark berättar vad som bör finnas i allas hem-apotek. Bildkälla: TV4

Se över ditt basapotek

Annelie visar sedan upp vilka produkter hon anser bör finnas i ett hemapotek. Den första saker hon nämner är en solkräm vilket direkt leder in dem på bäst före-datum. 

– Solkräm är hållbart i ungefär ett år, berättar hon.  

– Tappar det effekt sen?, frågar Macéus.

– Ja. Solkräm ska man ha för vana att byta ut inför varje år. Hållbarheten kan även förkortas om krämen legat framme i solen. Så när det kommer det solkräm ska man vara noggrann med att byta. Det är också många som snålar med mängden när man lägger på solkräm och man ska gärna ha ganska generöst. 

Hur mycket solkräm ska man då ha? 

Enligt Annelie så kan man ha som tumregel att ha en hand full till hela kroppen. En normalstor flaska ska egentligen endast räcka till cirka sex användningar. 

Sola försiktigt!

Här kan du se klippet i sin helhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.